Proiectarea şi elaborarea dispozitivelor medicale

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Nica Iurie Nicolae
11.817.05.07A
Institutul de Inginerie Electronică şi Nanotehnologii "D. Ghiţu" al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi proiectate machetele funcţionabile: selectarea algoritmilor, modelarea, calculul bloc-schemelor, amplasările. Vor fi elaborate documentaţia de construcţie şi softurile necesare. Vor fi fabricate mostrele-machete funcţionabile ale dispozitivelor de iradiere pentru realizarea terapiilor fotodinamice şi de fotosanare şi va fi elaborat echipamentul de testare a machetelor.
2012
Vor fi selectate şi analizate materialele, componentele şi ansamblele ce vor intra în componenţa dispozitivelor de terapie fotodinamică. Va fi elaborat design-ul dispozitivului, asamblate şi testate plăcile cu cablaj imprimat. Va fi elaborat şi testat softul - algoritmul de dirijare a dispozitivului. Vor fi proiectate, fabricate, ajustate şi reglate mostrele machetă. Va fi proiectat modulul de calibrare a dispozitivului de terapie fotodinamică. Vor fi elaborate metodica şi programul testărilor tehnice preliminare ale mostrelor machetă, acestea fiind efectuate. Va fi studiată informaţia despre fotosensibilizatorii utilizaţi în practica internaţională. Vor fi elaborate metode de preparare a materialelor biologice cu fotosensibilizatori.
2013
Asamblarea sursei de alimentare a dispozitivului pentru PDT cu modulul bazat pe microschema IC UC3844 şi tranzistori de putere IRFBC40. Ajustarea sursei pentru localizarea ei în carcasă. Testarea laserilor cu colimator cu lentile opţionale. Încorporarea laserului cu optica şi sistemul de răcire adiacent în carcasa dispozitivului. Elaborarea metodelor iradierii cu laserul infraroşu a mostrelor, măsurarea şi prelucrarea rezultatelor. Iradierea cu laserul infraroşu a eşantioanelor, prelucrarea şi analiza datelor. Sintetizarea concluziilor. Reglarea regimului de declanşare al descărcării în tubul cu vapori de mercur la presiune înaltă. Selecţia regimurilor optimale de lucru ale blocului de stabilizare a puterii de iradiere. Modernizarea casetei de fi xare a tubului cu mercur. Elaborarea, procurarea pieselor şi asamblarea dispozitivului pentru TFD cu module separate de dirijare şi iradiere. Familiarizarea cu metodele de realizare a procedeelor de autodiagnosticare şi autodetectare a noilor componente. Perfecţionarea schemelor principiale. Ajustările blocului optic pentru introducerea în ghidul optic a radiaţiei cu lungimea de undă 254 nm la puterea maximală.
2014
Pentru finisarea elaborării unei variante noi a dispozitivului de fotosanare cu radiaţie ultravioletă bactericidă va fi asamblată o nouă sursă de alimentare în impulsuri care va micşora considerabil masa şi dimensiunile şi va asigura lucrul mai stabil al schemelor electronice ale dispozitivului. Va fi asamblat şi ajustat sistemul de focalizare şi introducere a radiaţiei în fibra optică pentru facilitarea operaţiilor de schimb ale sursei de radiaţie. Va fi elaborat şi fabricat un pupitru rabatabil de dirijare, care va conţine: un taimer pentru selectarea timpului procedurii în diapazonul 1- 999 secunde cu pasul de o secundă, un indicator cu cristale lichide pentru afişarea timpului de iradiere şi întreruperea automată a iradierii la realizarea procedurii. Sfârşitul procedurii va fi semnalizat sonor. Va fi prevăzut regimul de întrerupere temporară a procedurii. Va fi efectuat controlul caracteristicilor tehnice şi ajustarea lor. Va fi elaborată documentaţia tehnică de fabricare a dispozitivului de fotosanare cu radiaţie ultravioletă bactericidă. La etapa de finisare a elaborării dispozitivului pentru terapia fotodinamică va fi ajustată placa cu cablaj imprimat pentru etajul de ieşire de putere mare pentru alimentarea diodelor laser. Va fi ajustat softul de dirijare a regimurilor de lucru ale dispozitivului. Va fi efectuată testarea dispozitivului în regim de lucru real. Va fi elaborată documentaţia tehnică de fabricare a dispozitivului pentru terapia fotodinamică
2011
1170.0
2012
1277.8
2013
1208.5
2014
1474.7
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0