Elaborarea noilor metode de tratament complex al canceului mucoasei cavităţii bucale.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Ţîbîrnă Gheorghe Andrei
11.817.09.42A
IMSP Institutul Oncologic
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Se va elabora ancheta statistică personificată pentru înregistrarea datelor clinice şi evidenţa ulterioară în funcţie de tratamentul aplicat. Se vor aprecia criteriile de aplicare a tratamentului chirurgical în cancerul mucoasei cavităţii bucale la I etapă.
2012
Vor fi perfectate indicaţiile şi contraindicaţiile tratamentului chirurgical la prima etapă. Se vor elabora noi tipuri de intervenţii în funcţie de stadiul şi forma morfologică a maladiei, statutul somatic, tratamentul administrat anterior, adaptate fiecărui caz clinic aparte. Total, pe parcursul anului se planifică de a trata prin această metodă cca 28-30 de bolnavi. Vor fi elaborate criteriile de utilizare a testelor de laborator (markerii tumorali, indicii imunităţii umorale) în scopul completării diagnosticului şi elaborării criteriilor de monitorizare în dinamică. Va fi continuată activitatea de acumulare a materialului clinic prin aplicarea tratamentului complex al bolnavilor cu tumori ale mucoasei cavităţii bucale. În scopul sporirii eficienţei tratamentului chirurgical, se va purcede la utilizarea în intervenţiile chirurgicale a bisturiului cu ultrasunete, ce oferă un efect ablastic şi de recuperare postchirurgicală net superior intervenţiilor tradiţionale. Vor fi analizate posibilităţile şi indicaţiile privind recuperarea postchirurgicală a bolnavilor cu tumori ale mucoasei cavităţii bucale atât unimomentană, cât şi întârziată. Vor fi aprobate tehnicile şi procedeele de recuperare chirurgicală. În cazurile speciale se va recurge la reabilitarea întârziată, la fel chirurgicală, sau prin utilizarea tehnicilor de protezare. În perspectivă, implementarea tratamentului chirurgical activ ca primă etapă în tratamentul complex al bolnavilor cu cancer al mucoasei cavităţii bucale va permite sporirea ratei de supravieţuire a bolnavilor cu 9-10%.
2013
Va fi elaborat şi perfectat programul optim de tratament complex al bolnavilor de cancer al mucoasei cavităţii bucale, adaptat fi ecărui caz clinic aparte, în funcţie de forma morfologică, vârsta bolnavului, gradul de răspândire a procesului. Ca rezultat, se preconizează sporirea ratei de supravieţuire la 5 ani cu minim 7-8%, pe parcursul anului fi ind trataţi prin metoda dată cca 25 bolnavi. Concomitent, se vor efectua plastii primare şi secundare a defectelor posttumorale la bolnavii cu patologia malignă a mucoasei cavităţii bucale, cu restabilirea stării funcţionale şi cosmetice (vor fi trataţi cca 9 bolnavi).
2014
Se vor finaliza lucrările asupra proiectului instituţional, cu totalizarea rezultatelor şi prezentarea raportului final. Conform estimărilor prealabile se va obţine o ameliorare a supravieţuirii la 5 ani a bolnavilor cu cca 10%, comparativ cu tactica de tratament aplicată anterior. Pe parcursul anului se preconizează a fi trataţi prin metoda elaborată (cu aplicarea tratamentului chirurgical la I etapă), cca 20 bolnavi. Totodată va continua efectuarea plastiilor primare şi secundare a defectelor post-tumorale, inclusiv şi defecte complexe, cu lipsă a segmentului osos (vor fi trataţi 7 bolnavi). La fel se preconizează reducerea complicaţiilor postoperatorii şi diminuarea duratei de spitalizare prin aplicarea sigilatorului electric al companiei „BOWA”.
2011
604.9
2012
797.6
2013
662.1
2014
654.5
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0