Reglarea proceselor vitale şi ameliorarea potenţialului biotic al organismelor vii ca bază fundamentală pentru biotehnologiile moderne

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Crivoi Aurelia Petru
11.817.04.18F
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi identificate principiile bioactive din plantele autohtone. Va fi stabilită reacţia primară a unor genotipuri la acţiunea substanţelor cu potenţial efect imunoreglator. Vor fi selectate genotipuri cu diversă plasticitate ecologică, cu normă de reacţie largă şi limitată la acţiunea stresului. Va fi investigată proteoliza in vitro a proteinelor de rezervă din seminţele unor specii de plante în sistemul model de degradare a proteinelor pe parcursul germinării. Vor fi selectate principiile bioactive cu efecte imunomodulatoare din plantele autohtone. Va fi studiat gradul de influenţă a unor substanţe imunomodulatoare asupra organismelor în baza analizelor cantitative ale parametrilor morfofiziologici şi biochimici în condiţii de laborator. Vor fi identificate particularităţile proteolizei in vitro a proteinei de rezervă intacte si ale celor modificate in vivo. Va fi stabilit rolul proteolizei limitate în reglarea degradării masive a proteinelor de rezervă pe parcursul germinării seminţelor la unele specii de plante. Vor fi selectate genotipurile cu reacţie contrastantă la acţiunea substanţelor cu potenţial efect reglator pentru a cerceta particularităţile lor biochimice. Vor fi stabiliţi indicii morfofiziologici şi biochimici asociaţi cu rezistenţa plantelor şi animalelor. Se vor determina caracteristicile comune şi specifice ale mecanismelor proteolizei proteinelor de rezervă a seminţelor diferitor specii de plante filogenetic îndepărtate. Vor fi obţinute date comparative referitor la mecanismele proteolizei in vitro a proteinelor intacte şi a celor modificate in vivo. Va fi elaborată o bază de date referitor la folosirea extraselor din plante autohtone pentru reglarea proceselor metabolice. Vor fi selectate forme de plante (linii şi hibrizi) de perspectivă pentru recomandarea lor în practică.
2012
Vor fi evidenţiate principiile bioactive ce contribuie la normalizarea proceselor metabolice. Va fi stabilit efectul substan­ţelor de natură fenolică şi gumică asupra proceselor catabolice ale unor geno­tipuri de soia cu diversă rezistenţă la secetă. Va fi investigat catabolismul pro­teinelor de rezervă din seminţele unor genotipuri de soia pe parcursul germinării sub acţiunea substanţelor cu potenţial efect imuno-modu­lator în condiţii normale de cultivare şi la acţiunea secetei. Va fi studiată schimbarea parametrilor structurali ai proteinei modificate de pro­teoliza limitată. Va fi studiată compoziţia biochimică a uleiurilor din plantele de mentă şi vor fi selectate forme şi hibrizi mai perspectivi ca surse de substanţe biologic active. Studiul extra­selor din plante medicinale asupra simptomelor clinice incipiente în dereglările iodo-defici­tare şi diabetul zaharat experimental. Vor fi efectuate analize cantitative şi calitative a acizilor nucleici, proteinelor, lipidelor şi ale unor genotipuri de soia cu reacţie contrastantă la acţiunea secetei, cultivate în condiţii de umiditate scăzută pe fond de administrare a substanţelor de natură feno­lică şi gumică.
2013
Va fi stabilită sursa structurală a susceptibilităţii ridicate a moleculelor globulinelor de rezervă 11S şi 7S, modifi cate de către proteoliza limitată, la degradarea masivă după mecanismul cooperativ in vitro şi in vivo. Va fi descris mecanismul proteolizei PHA sub acţiunea proteinazelor endogene CPPh şi legumainei. Va fi elucidată evoluţia structurii globulinelor de rezervă prin analiza comparativă a structurii 3D ale domeniilor lor şi proteinelor înrudite din algă şi cianobacterie. Va fi studiată compoziţia chimică a uleiurilor eterice a speciilor iniţiale M. loniifoli şi M. peperita, descendenţele lor generative şi hibrizilor obţinuţi în anul2012 şi vor fi selectate forme perspective pentru implementarea în practică. Se va analiza conţinutul elementelor fi gurate ale sângelui şi glicemia la administrarea extraselor din plante medicinale autohtone pe fondul diabetului experimental şi în dereglările ioddefi citare. Vor fi obţinute date referitor la simptomele primare în diabetul zaharat experimental pe fondul administrării extraselor din plante medicinale. Se vor obţine rezultate experimentale (hematologice şi hormonale) care vor demonstra efi cacitatea complexului elaborat din plante medicinale în hipofuncţia pancreasului endocrin şi hipotirioză. Se va elucida mecanismul de acţiune a extraselor din plante medicinale autohtone pe fondul diabetului alloxanic.
2014
Prin modelarea şi compararea struc¬turilor 3D a proteinelor de rezervă modificate din plante vor fi determinate caracteristicile comune şi particulare ale reglării proteolizei globulinelor de rezervă din seminţe. Va fi obţinut preparatul glicininei, 11S globulinei de rezervă din soia, modificată prin proteoliza limitată şi efectuată cristalizarea lor pentru determinarea structurii ei spaţiale la analiza cu razele X (în cooperare cu Universitatea din Kyoto, Japonia). Va fi studiată compoziţia biochimică a uleiurilor din plantele de mentă din colecţia laboratorului şi vor fi selectate formele şi hibrizii mai perspectivi pentru hibridizare – ca surse de substanţe biologic active. Rezultatele clinico-funcţionale a cercetărilor vor evidenţia efectul hipoglicemiant şi insulinotrop al extraselor din plante, care sunt adaptogeni efectivi, asigurând corecţia reacţiilor adaptative nespecifice şi protejând organismul de influenţa factorilor nefavorabili. Rezultatele preconizate vor putea fi utilizate ca bază teoretică pentru cercetările fundamentale în scopul stabilirii mecanismelor de majorare a rezistenţei organismelor, cât şi în practica agricolă pentru utilizarea genotipurilor cu calităţi ecologice şi agronomice superioare.
2011
1265.0
2012
1532.0
2013
1320.0
2014
1472.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0