Crearea şi implementarea de noi soiuri pomicole şi bacifere cu potenţial genetic de productivitate înalt, adaptivitate sporită şi tehnologii moderne de cultivare

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Bucarciuc Victor Filip
11.817.04.31A
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi cercetate 1727 soiuri în colecţii şi 19614 hibrizi în livezile de selecţie; prezentate la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante un soi de cais şi un soi de curmal de China; efectuate 21700 hibridări şi obţinute 6520 seminţe hibride; evidenţiate 9 soiuri şi 10 elite de perspectivă; obţinuţi pomi altoiţi pentru implementarea a 36 de soiuri noi pomicole; efectuate lucrări agrotehnice pentru menţinerea genofondului pomicol şi bacifer. Vor fi devirozate 5 soiuri de specii pomicole înregistrate şi de perspectivă, un portaltoi nou, 4 soiuri de căpşun. Va fi obţinut un antiser diagnostic către o viroză care afectează speciile pomicole. Vor fi evidenţiaţi parametrii tehnologiei de înmulţire a portaltoiurilor vegetativi de specii sîmburoase prin îmbutăşirea în verde. Vor fi elaborate procedee noi de tăiere a pomilor de măr şi cais cu implementarea în producţie. Va fi înfiinţată plantaţia superintensivă de măr şi păr pentru obţinerea producţiei garantate indiferent de manifestările factorilor abiotici. Vor fi elaborate propuneri referitor la sporirea eficienţei de utilizare a resurselor, renovare ai plantaţiilor pomicole. Va fi elaborat un standard naţional nou, ajustat la exigenţelor standardelor respective europene. Vor fi elaborate Cerinţele Agrotehnice şi modelele-machete ale maşinilor: a) de recoltat pomi altoiţi în pepinieră; b) de înlăturare a biloanelor cîmpului însămînţat; c) de cosit siderate şi ierburi în livezile intensive. Va fi implementat în producere sistemul integrat de control al buruienilor în livezi şi pepiniera pomicolă, care include aplicarea metodelor mecanice, biologice şi chimice. Vor fi cercetate soiuri noi pentru perfecţionarea tehnologiilor corespunzătoare condiţiilor pedo-climatice ale Republicii Moldova. Va fi elaborată tehnologia de aplicare a suspensiilor bacteriene în complex cu microelemente la plantarea mărului.
2012
Vor fi prezentate pentru Testarea de Stat 4 soiuri de specii pomicole (un soi de măr, un soi de prun, un soi de cais şi un soi de corn). Vor fi evidenţiate 10 soiuri din colecţii şi 14 elite hibride de perspectivă. Vor fi obţinuţi 168200 de pomi altoiţi pentru implementarea soiurilor noi. Se vor asana 4 soiuri de specii pomicole omologate şi de perspectivă. Vor fi elaborate tehnologii de micromultiplicare a unui portaltoi vegetativ pentru cireş şi vişin şi a 3 soiuri de zmeur. Va fi obţinut un antiser diagnostic către o viroză a culturilor pomicole. Vor fi obţinuţi butaşi înrădăcinaţi pentru altoirea cu soiurile speciilor drupacee în pepinieră. Va fi înfiinţată experienţa pe sisteme de conducere şi tăiere la prun din soiuri noi şi de perspectivă. Va fi elaborat un nou procedeu de conducere a pomilor de piersic altoit pe loc în livadă. Vor fi elaborate modele experimentale pentru 3 maşini, efectuate încercările prealabile ale maşinilor: de înlăturare a biloanelor câmpului însămînţat şi cositoarei de siderate în livezile intensive. Va fi implementat în producere sistemul integrat de combatere a buruienilor în livezi şi pepiniera pomicolă. Vor fi introduşi în colecţie soiuri din speciile noi pentru Republica Moldova: călin, mur şi afin. Va fi evidenţiat şi transmis la Comisia de Stat un soi de zmeur. Vor fi elaborate recomandări practice privind utilizarea suspensiilor bacteriene în profilaxia tumorilor cancerogene şi a patogenilor la căpşun. Vor fi reexaminate două standarde naţionale: SM 209 butaşi înrădăcinaţi de coacăz şi agriş şi SM 210 drajoni de zmeur în conformitate cu cerinţele UE.
2013
Vor fi cercetate 1558 soiuri în colecţii şi 20448 hibrizi în livezile de selecţie. Vor fi prezentate pentru testarea de stat 4 soiuri de specii pomicole (1 soi de piersic, 1 soi de cais, 1 soi de migdal şi 1 soi de curmal de China). Vor fi efectuate 23850 hibridări, obţinute 6630 seminţe hibride, evidenţiate 14 soiuri din colecţii şi 18 elite hibride de perspectivă, obţinuţi 169 mii pomi altoiţi pentru implementarea soiurilor noi. Se vor obţine 4 soiuri de specii pomicole omologate şi de perspectivă. Vor fi elaborate tehnologii de micropropagare in vitro a unui portaltoi pentru cireş adaptat la condiţiile Moldovei şi a 4 soiuri de căpşun. Va fi obţinut 1 antiser diagnostic către o viroză a culturilor pomicole. Vor fi obţinute date privind compatibilitatea şi biologia afi nităţii dezvoltării combinaţiilor soi-portaltoi. Va fi elaborat sistemul nou de formare a părului în livezi intensive. Vor fi înfi inţate plantaţiile experimentale a speciilor pomicole de cireş, vişin şi cais cu pomi altoiţi pe portaltoae vegetative. Vor fi obţinuţi pomi altoiţi de migdal revizuiţi şi armonizaţi cu cerinţele documentelor respective europene standardul SM157 Ramuri-altoi de specii pomicole. Vor fi efectuate încercările prealabile ale maşinii de recoltat pomi altoiţi în pepinieră. Va fi elaborată documentaţia tehnică pentru maşinile de recoltat pomii altoiţi în pepinieră; de înlăturare a biloanelor câmpului înseminţat şi cositoarei desiderate în livezile intensive. Vor fi elaborate recomandări practice referitor la fertilizarea foliară a pomilor în plantaţiile pomicole şi pepinieră. Vor fi perfectate tehnologii şi procedee de cultivare a căpşunului şi arbuştilor fructiferi în scopul obţinerii fructelor ecologice în condiţiile Republicii Moldova. Va fi evidenţiat şi transmis la Comisia de Stat un soi de căpşun.
2014
Vor fi cercetate 1659 soiuri în colecţii şi 20180 hibrizi în livezile de selecţie. Vor fi prezentate pentru testarea de stat 10 soiuri de specii pomicole (2 de măr, 1 de păr, 1 de prun, 1 de piersic, 1 de cais, 1 de cireş, 1 de vişin, 1 de nuc şi 1 de agriş). Efectuate 18350 hibridări, obţinute 7360 seminţe hibride. Evidenţiate 11 soiuri din colecţii şi 11 elite hibride de perspectivă. Obţinuţi 164200 pomi altoiţi pentru implementarea a 41 soiuri noi. Se vor obţine 5 soiuri de specii pomicole raionate şi de perspectivă 1 portaltoi adaptat la condiţiile Moldovei, 4 soiuri de căpşun, un antiser diagnostic către o viroză care afectează speciile pomicole. Va fi înfiinţată colecţia de portaltoi vegetativi pentru speciile sîmburoase şi creată plantaţia-mamă pentru producerea de butaşi a 4 portaltoi pentru speciile sîmburoase. Vor fi elaborate recomandări referitoare la tehnologiile noi şi sistemele de tăiere bazate pe noi procedee şi de înfiinţare a plantaţiilor pomicole intensive şi superintensive. Va fi elaborat 1 standard nou (SM) şi armonizat 1 standard naţional cu cerinţele CE. Vor fi elaborate Cerinţile Agrotehnice şi modelele-machete ale maşinilor: de recoltat pomii altoiţi în pepinieră; de înlăturare a biloanelor cîmpului însăminţat; cositoarei de siderate şi ierburi în livezile intensive. Va fi implementat în producere sistemul integrat de control a buruienilor în livezi şi pepiniera pomicolă. Vor fi elaborate recomandări de aplicare a suspenziilor bacteriene şi microelementelor la tratarea culturilor pomicole şi bacifere. Vor fi elaborate și implementate tehnologiile perfecţionate de producere a fructelor ecologice în conţiile R.Moldova.
2011
4198.0
2012
3999.4
2013
4205.5
2014
4323.7
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0