Studii privind elaborarea şi implementarea unor medicamente indigene destinate optimizării farmacoterapiei bazate pe dovezi

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Valica Vladimir Vasile
11.817.09.15A
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi stabilite proprietăţi farmacocinetice ale coptizinei şi biodisponibilitatea ei la administrarea orală. Vor fi obţinute date despre stabilitatea substanţelor biologic active ale speciei Hypericum perforatum. Va fi elaborat proiectul de MFT pentru herba de sunătoare. Vor fi obţinute date despre proprietăţilor fizico-chimice şi tehnologice al substanţelor active şi auxiliare a produselor complexe Kaliumcel şi Aspartol cu scopul obţinerii formulei de fabricaţie optimale. Vor fi obţinute date despre toxicitatea acute a compuşilor biologic activi din speciile Chelidonium majus şi Hypericum perforatum.
2012
Vor fi elaborate metodele de analiză şi standardizare pentru substanţele biologic active din speciile Chelidonium majus şi Hypericum perforatum, elaborate metodele de analiză şi standardizare pentru substanţele active şi auxiliare din produsele farmaceutice complexe Kaliumcel şi Aspartol. Va fi efectuat studiul farmacologic al combinaţiilor elaborate din produsele farmaceutice complexe Kaliumcel şi Aspartol, analizată piaţa medicamentelor de origine locală din acelaşi grup farmacoterapeutic. Vor fi efectuate preformularea şi formularea produselor cercetate, elaborată tehnologia formelor farmaceutice.
2013
Vor fi obţinute capsulele operculate şi comprimatele cu conţinut de Bisulfat de coptizină şi Hiperforină dietilamoniu. Se va efectua studiul compatibilităţii ingredientelor în unguentul combinat cu izohidrafural şi metiluraci, elaborate metodele de analiză a ciprofl oxacinei şi a uleiului volatil de busuioc în soluţia auriculară, evidenţiat conţinutul vitaminic în funcţie de pigmentaţia carpomasei în raport cu fructele in vivo, obţinute rezultatele toxicităţii cronice a preparatului medicamentos Hiperforin, elaborate proiecte de documentaţie analitico-normative pentru formele farmaceutice cu hiperforină de dietilamoni şi formele farmaceutice cu bisulfat de coptizină.
2014
Va fi obţinută substanţa “bisulfat de coptizină” în cantitate suficientă pentru sarcina pusă; Vor fi elaborate metode de standardizare a formelor farmaceutice cu hiperforină de dietilamoniu, preconizate de inclus în documentaţia analitică normativă (DAN), elaborat planul studiului de stabilitate a formelor farmaceutice cu hiperforină de dietilamoniu, efectuată analiza formelor farmaceutice cu hiperforină de dietilamoniu la iniţierea studiului de stabilitate, elaborate metode de standardizare a materiei prime, produselor extractive şi formelor farmaceutice din anghinaria după compuşi activi, caracterizat fenomenul de adsorbţie a solventului de către ambalajul de plastic pentru condiţionarea soluţilor injectabile, evaluată eficacitatea şi inofensivitatea siropului de Păducel la bolnavii cu hipertensiune arterială în scopul autorizării preparatului, elaborate metode de standardizare a formelor farmaceutice cu bisulfat de coptizină, preconizate de inclus în DAN, elaborat planul studiului de stabilitate a formelor farmaceutice cu bisulfat de coptizină, efectuată analiza formelor farmaceutice cu bisulfat de coptizină la iniţierea studiului de stabilitate, validată metoda de dozare a principiilor active în forma farmaceutică din anghinaria şi analizate mostrele de materie primă vegetală, determinată toxicitatea acută şi cronică a Otocalminei în scopul perfectării protocolului de evaluare a eficacitaţii preparatului.
2011
1270.9
2012
1296.8
2013
1329.6
2014
1744.9
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0