Determinarea parametrilor ce caracterizează rezistenţa plantelor cu nivel diferit de organizare la acţiunea temperaturilor extreme în scopul diminuării efectelor schimbărilor climatice.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Dascaliuc Alexandru Pavel
20.80009.7007.07
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Proiecte din cadrul programelor de stat
III.1) Impactul factorilor biotici și abiotici asupra mediului și societățiiAplicativ2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Pentru a concura în condițiile variabile ale mediului, pe parcursul evoluției la plante s-au dezvoltat mecanisme specifice de rezistență primară și indusă, în funcție de specie și nivelul de organizare. Aceste mecanisme includ componenți anatomo-morfologici, fiziologici, biochimici, genetici și epigenetici de adaptare. Interacțiunea dintre acești factori determină supraviețuirea genotipurilor în condițiile specifice, dar și schimbătoare, ale mediului. În final „soarta” genotipului depinde de „costul” resurselor alocate pentru a corespunde la aceste condiții. Carența sau excesul de resurse alocate pentru supraviețuire duce la diminuarea nivelului de corespundere, eliminarea genotipului și, implicit, diminuarea productivității. În așa fel, „costul corespunderii” este un parametru comun, ce caracterizează supraviețuirea și productivitatea plantelor spontane și de cultură în condiții specifice. De aici rezultă, că alegerea rațională a speciilor și genotipurilor de plante pentru împădurire și cultivare artificială poate fi realizată minimizând „costul corespunderii”. În caz dacă „costul” achitat de genotip pentru corespundere este prea mare, atunci în condiții naturale genotipul va fi înlăturat. În cultura artificială, pentru a asigura supraviețuirea și productivitatea „surplusul de cost” va fi achitat de către cultivator. În proiect se planifică cercetări privind aprecierea „costului” alocat pentru rezistență la temperaturi excesive de către plantele spontane (Quercus robur, Q. petrea, Q. pubescens și Fagus sylvatica) și de cultură (Triticum aestivum și Zea mais). Specia Rhodiola rosea va fi utilizată pentru a determina influența nivelului de organizare a biosistemului (celular, calus, plantă integră) asupra rezistenței la temperaturi extreme. În calitate de indicii a rezistenței plantelor la factorii de stres vor servi diferiți parametri de creștere și productivitate, activitatea reductivă a extractelor (enzime implicate în dezactivarea speciilor reactive de oxigen), activitatea fotosintetică și spectrul polipeptidelor. Reacția plantelor la stresul cu diferite doze ale temperaturilor pozitive sau negative va fi modificată cu ajutorul reglatorilor naturali de creștere (RNC). Ca urmarea a realizării proiectului se vor obține informații privind optimizarea distribuirii speciilor de stejar la executarea lucrărilor de împădurire (1); elaborarea metodelor accelerate de determinare a rezistenței diferitor sisteme biologice la stresul termic (2); optimizarea procedeelor de triere și utilizare a RNC în scopul multiplicării, sporirii plasticități, vigorii și productivității plantelor silvice și de cultură (3).