Elaborarea și modernizarea tehnologiilor de producere a cartofului și legumelor în contextul schimbărilor climatice în scopul asigurării unor producții inofensive stabile și durabile

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Iliev Petru Boris
20.80009.5107.26
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte din cadrul programelor de stat
II.2) Soiuri şi hibrizi de culturi agricole, tehnice şi furajere performanteAplicativ2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Cercetările din cadrul proiectului TIPCL sunt orientate spre elaborarea elementelor tehnologice și tehnologiilor inovative de producere a cartofului și legumelor în contextul schimbărilor climatice și economice globale. Cartoful și legumele sunt elementele de bază în alimentația umană, au un rol deosebit de important în economia naţională precum şi semnificația acestora în sectorul social, datorită creării unor noi locuri de muncă în mediul rural şi este una din principalele surse de alimentaţie şi existență pentru majoritatea locuitorilor de la sate. Condițiile majore pentru realizarea unor recolte sporite și calitative sunt organizarea corectă a producerii, atât a cartofului de consum, cât și de sămânță. Intensitatea de creștere și dezvoltare a cartofului și legumelor depinde în mare măsură de condițiile climatice, factorii decisivi fiind temperatura, umiditatea solului și a aerului în perioada de formare intensă a producției. În rezultatul cercetărilor vor fi selectate soiuri de cartof pretabile la cultivarea în prima și a doua cultură cu tuberculi proaspăt recoltaţi și din anul precedent, vor fi elaborate și propuse spre implementare elemente tehnologice și scheme de producere a cartofului de sămânță și consum. La cultura legumelor vor fi evaluate soiuri și hibrizi noi de tomate, ardei, vânătă, castraveți, verdețuri cu o productivitate înaltă și rezistență sporită la factorii biotici și abiotici. Vor fi precizate metodele și normele de irigare cu precădere a irigării prin picurare, termenii de plantare – recoltare, numărul de plante pe suprafață de unitate, precizate dozele și metodele de aplicare a fertilizanților, elaborate metode eficiente de protecție cu un consum mai redus de pesticide. La cartof și verdețuri se va efectua un studiu şi se va da o apreciere a producerii în cultura ecologică. Cercetările se vor finaliza cu recomandări practice incluse în tehnologiile noi de cultivare care vor prevedea o utilizare mai eficientă a inputurilor (soi, sămânță, apă, fertilizanți, pesticide) orientate spre reducerea costurilor de producere și asigurărea unei calități înalte a producției cu unconținut mai redus de substanțe nocive. Rezultatele obținute vor fi confirmate și valorificate cu acte de implementare în producere, brevete de invenție, seminare de specialitate, material metodic și recomandări practice pentru producătorii agricoli.