Adaptarea tehnologiilor durabile și ecologice de producere a fructelor sub aspect cantitativ și calitativ în funcție de integritatea sistemei de cultură și schimbărilor climatice

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Balan Valerian Vasile
20.80009.5107.04
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Proiecte din cadrul programelor de stat
II.3) Managementul durabil al ecosistemelor agricoleAplicativ2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Schimbările climatice reprezintă una dintre provocările majore ale secolului nostru și efectele schimbărilor climatice asupra ecosistemelor antropice reprezintă o preocupare tot mai însemnată. Cercetările în domeniu au arătat că schimbările climatice afectează fiziologia, fenologia speciilor, compoziția și dinamica comunităților din biocenoze, productivitatea, calitatea fructelor etc. Plecând de la aceste considerente, prezentul proiect de cercetare își propune să evalueze potențialul agrobiologic a unor soiuri de cais, prun, cireș, măr, nuc, zmeur și mur în contextul actualelor modificări climatice cu scopul stabilirii unor sortimente și tehnologii de cultură care să permită realizarea unor ecosisteme durabile și competitive. Proiectul de cercetare este derulat de parteneri cu tradiție în domeniul pomiculturii, cu rezultate valoroase în ceea ce privește cultura mărului, cireșului, nucului, caisului, prunului și care dispun de o bază materială și umană deosebită. Obiectivele de cercetare sunt direcționate spre creșterea și îmbunătățirea activității de cercetare-dezvoltare prin acumularea de cunoștințe fundamentale, spre crearea de soluții pentru realizarea unor ecosisteme durabile prin alegerea celor mai adaptate soiuri de cais, prun, cireș, măr, nuc, zmeur și mur pentru fiecare zona studiată și adaptarea unor tehnologii de cultura adecvate. Soluționarea problemelor de cercetare, abordate în proiect va contribui la modelarea structurii plantației, programării producției superioare adecvate condițiilor de producție, elaborarea tehnicilor de operare în perioada de recoltare și post recoltare a fructelor, precum și se va asigura agricultură durabilă, securitatea alimentară și siguranța alimentelor. Echipa își va coordona activitățile cu APEF “Moldova fruct”, UAPCN „Asociația Nucicultorilor din Moldova”, Instituția Publică „Laboratorul central fitosanitar”, va avea o colaborare amplă cu asociațiile de producători agricoli pentru evitarea dublării eforturilor și atingerea unei sinergii pozitive în urmărirea scopurilor comune.