Cercetări privind asigurarea inofensivității și multifuncționalității ambalajelor alimentare în vederea sporirii securității și siguranței alimentare viabile în contextul economic European

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Cazac-Scobioala Viorica Ion
15.817.02.33A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-02 - 2018-12-31
2015
Va fi elaborată metodologia de structurare a ambalajelor cu specificarea criteriilor de referință și va fi construită baza de date cu tipuri de produse alimentare, ponderea lor în totalul produselor, caracteristica ambalajelor acestora. Va fi efectuată analiza incidenței intoxicațiilor alimentare în R. Moldova pe grupe de utilizatori (copii, tineri, maturi) și a formelor de manifestare a intoxicațiilor alimentare. Vor fi evaluate cauzele ce provoacă intoxicațiile alimentare. Va fi construită baza de date cu cerințe ale utilizatorilor cu referință la ambalajele pentru produsele lactate și baza de date cu cerințe ale utilizatorilor cu referință la ambalajele pentru produsele de panificație și patiserie.
2016
Se va efectua analiza ambalajelor pentru lapte prin prisma caracteristicilor tehnologice de tipar - va permite evaluarea senzorială a acestora având ca criterii de referința evaluarea rezistenței cernelurilor la suportul de tipar, prezența zgârieturilor pe ambalajul tipărit, ponderea acestora, etanșarea îmbinărilor, caracterul finisării suprafeței tipărite: prin laminare, lăcuire, migrarea ușoară evidentă a cernelurilor de pe ambalaj.Va fi efectuată analiza ambalajelor pentru pâine prin prisma caracteristicilor tehnologice de tipar va permite evaluarea senzorială a acestora având ca criterii de referința evaluarea rezistenței cernelurilor la suportul de tipar, prezența zgârieturilor pe ambalajul tipărit, ponderea acestora, etanșarea îmbinărilor, caracterul finisării suprafeței tipărite: prin laminare, lăcuire, migrarea ușoară evidentă a cernelurilor de pe ambalaj, prezența perforărilor sau lipsa acestora.Se va realiza identificarea agenților patogeni prezenți pe suprafața ambalajelor cu lapte, analiza surselor de geneza a lor, analiza mediilor de favorizare a acestora.Vor fi obţinute rezultate cuantificabile ale proprietăților biologice, biochimice și microbiologice ale ambalajelor pentru lapte şi efectuată analiza gradului de degradare a lor.
2017
Vor fi studiate Valori ale caracteristicilor fizice mecanice și reologice ale materialelor din care sunt realizate ambalajele pentru produsele lactate și cele de panificație: unistratificate, multistratificate, polietilenă de densitate joasă, densitate medie, densitate înaltă, hârtie de diferit gramaj, hârtie Kraft, hârtii unistratificate și multistratificate.Vor fi elaborate Cerințe reglementate de standardele europene cu referință la inofensivitatea ambalajelor funcție de interacțiunea cu produsul: cu contact direct sau cu contact indirect.Va fi efectuat studiul conformității caracteristicilor ambalajelor cu reglementările standardelor europene. Încadrarea ambalajelor în cele de calitate și conforme, și neconforme.
2015
74.2
2016
77.4
2017
73.5
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0