Elaborarea şi managementul Sistemului naţional de conservare a agrobiodiversităţii vegetale pentru agricultură şi securitatea alimentară a Republicii Moldova

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Ganea Anatolie Ion
15.817.05.15A
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2015-04-01 - 2018-12-31
2015
În condiţii de laborator, seră și câmp la nivel de sporofit și gametofit vor fi caracterizate și evaluate genotipuri de colecție după caractere morfobiologice, indici ai productivităţii şi rezistenţei plantelor la factorii abiotici şi biotici stresogeni în scopul elaborării „paşapoartelor” electronice ale caracterelor distinctive pentru baza de date. În baza efectuării GPS-poziţionării populaţiilor speciilor pilot în ecosisteme- le forestiere din zona de nord a republicii, a inventarierii formelor locale de plante cultivate în gospodăriile țărănești se vor obţine date ştiinţifice originale ce țin de răspândirea și perspectivele conservării in situ a unor rude sălbatice ale culturilor agricole; va fi apreciată starea de lucruri privind păstrarea on farm a genofondului autohton al culturilor agricole și se vor achiziționa mostre de resurse genetice vegetale pentru aprecierea și conservarea lor de lungă durată. Vor fi obţinute date experimentale ce atestă capacitatea seminţelor culturilor cerealiere păioase de a fi conservate pe perioadă îndelungată în Banca de Gene și se vor elucida deosebirile genotipice în cadrul mostrelor din colecţia de grâu şi triticale după indicele potenţialul de păstrare a seminţelor; vor fi identificați parametri biochimici care determină caracterele valoroase din punct de vedere economic (proteinele de rezervă, conţinutul inhibitorilor proteinici şi activitatea lor) în seminţele formelor hibride şi mutante de soia; se vor evidenția modificările complexului proteinic al glutenului care sunt implicate în diminuarea calităţii de panificație a făinii din seminţele grâului comun de toamnă şi triticale păstrate timp de 3-5 ani. Se vor obține rezultate privind definirea structurii câmpurilor din cadrul bazei de date ReGen, unde se va stoca informaţia privind colecţia de bază; va fi menținut în stare funcţională sistemul de documentare a resurselor genetice vegetale prin actualizări ale structurii bazelor de date, introducerea informaţiei privind noile intrări, precum şi verificarea celor existente.
2016
În condiții ex situ (câmp, seră, laborator) vor fi evaluate caracterele cantitative și calitative agronomic valoroase, precum și toleranța față de factorii limitrofi ai mediului la formele locale, liniile mutante și genotipurile hibride de porumb, materialul de ameliorare F7-F8 de năut, sursele genetice de tomate, ardei, pătlăgele vinete și alte plante de cultură. Se vor studia parametrii morfofiziologici la seminţele mostrelor din colecţia de porumb, for fi elucidate particularităţile genotipice în baza potenţialului de păstrare a seminţelor şi se vor elabora recomandări privind perioada de reproducere a seminţelor pentru conservarea lor ulterioară în Banca seminceră. Vor fi caracterizate formele locale și soiurile de fasole, precum și selectările din generațiile F6-F7 de năut după conţinutul cantitativ în seminţe al proteinei totale și al globulinelor. Se va executa inventarierea și GPS-poziţionarea in situ a populaţiilor unor rude sălbatice ale culturilor pomicole în ecosistemele forestiere și a formelor locale de plante agricole din gospodăriile ţărăneşti ale zonei centrale a Republicii Moldova. Vor fi efectuate lucrări de constituire și exploatare a blocului informaţional privind documentarea colecţiei de bază a resurselor genetice vegetale în cadrul sistemului ReGen prin utilizarea unui nou limbaj de programare.
2017
În baza studiului genotipurilor obținute prin selecție individuală în cadrul populaţiilor locale de porumb, materialului de ameliorare F2, F7, F9 de năut, germoplasmei de diferită origine a culturilor leguminoase, tehnice, legumicole se vor obține date experimentale privind manifestarea unor indici morfologici și agronomici valoroși pentru ameliorare și cercetare. Prin utilizarea unui complex de parametri fiziologici și biochimici, se va determina potenţialul de păstrare al seminţelor de genotipuri a plantelor cultivate din familia Solonaceae și Cucurbitaceae în scopul optimizării termenului de prezervare a materialului genetic. Vor fi evaluate forme hibride de năut după conţinutul proteinelor totale, uleiului și al globulinelor în seminţe. Se va realiza inventarierea formelor locale de plante agricole în gospodăriile ţărăneşti ale zonei de sud a Republicii Moldova. Va fi efectuată stocarea datelor de pașaport în sistemul informaţional ReGen prin utilizarea platformei 1C.
2015
1551.8
2016
1776.5
2017
1520.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0