Elaborarea mecanismelor de sporire a securităţii energetice a ţării bazate pe promovarea tehnologiilor energetice adaptive

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Berzan Vladimir Petru
15.817.03.01F
Institutul de Energetica al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Eficienţă energetică şi valorificarea resurselor regenerabile de energieFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Se va elabora schema modificată a sistemului electroenergetic al Repu- blicii Moldova adaptată la cazul includerii în componenţa ei a elemen- telor cu proprietăţi smart grid. Se va actualiza baza de date a sectorului energetic şi elabora modulul de calcul din componenţa soft-ului destinat pentru analiza, monitorizarea stării curente şi prognoza evoluţiei nivelului securităţii energetice a ţării. Se va elabora metodologia de calcul și proiectul prognozei balanței energetice a Republicii Moldova pe termen scurt. Vor fi propuse și elaborate soluţii tehnice de realizare a convertoarelor specializate de energie, sistemelor de dirijare cu elemente de inteligenţă şi va fi efectuată verificarea lor experimentală în condiţii de laborator. Se vor elabora metode originale de calcul a câmpurilor electromagnetice în medii neomogene (hotare fracturate), algoritmi de dirijare pentru invertoarele de tensiune cu spectrul de armonici îmbunătăţit la sarcini variabile şi procedee de diagnosticare nedistructivă a componentelor din beton armat. Se va pregăti pentru editare: monografii -1 (V. Postolati), articole în reviste recenzate -5, rapoarte la conferinţe internaţionale – 3, teze - 3, brevete obţinute - 2, cereri depuse - 6.
2016
Modele a proceselor din complexul energetic în baza analizei multifactoriale şi elaborarea bazelor metodologice de soluţionare a sarcinilor dezvoltării eficiente a energeticii Republicii Moldova; prognoza riscurilor şi asigurarea securităţii energetice; metode de calcul a proceselor tehnologice din sectorul energetic; modele de interconexiuni energetice şi a ramurilor economice; justificarea noilor concepte de dezvoltare a subramurilor complexului energetic; modelarea şi elaborarea de noi mijloace tehnice ce permit dirijarea cu regimurile sistemelor electroenergetice, sporirea eficienţei de utilizarea a energiei electrice şi termice şi a resurselor combustibilo-energetice. Modele de simulare a regimurilor SEE cu includerea mijloacelor tehnice noi Smart Grid, ţinând cont de specificul sistemului energetic naţional şi aspectele regionale ale securităţii energetice.
2017
Se vor elabora modele, metode adaptive de calcul a parametrilor liniilor lungi de tip LEDA; se vor determina indicii fiabilității în exploatare a liniilor LEDA 10 și 110 kV; se va propune schema adaptivă de calcul pentru topologia variabilă a sistemului electroenergetic național interconectat cu sistemele electroenergetice ale țărilor vecine. Se vor studia regimurile de funcționare ale liniilor lungi de tip LEDA 110 kV, particularitățile transferului de putere dintre fazele liniei în regimuri normale și de avarie, particularitățile regimului în sistemul electroenergetic național la realizarea interconexiunilor cu România ( Vulcănești, Strășeni, Bălți). Se va propune soluția și se va realiza mostra de laborator a ștandului de modelare a interconexiunii asincrone a două sisteme electroenergetice; soluția tehnică de realizare a transformatorului electronic de forță cu puterea 10-15 kW pentru distribuția energiei electrice din rețelele de medie tensiune, modelul matematic și algoritmii de dirijare cu invertoarele cu transferul de putere la frecvență înaltă (PWM) cu elemente pasive și elemente active, rezultatele simulării funcționării lor în regimul de modulație sincrono-vectorială.Se va elabora procedeul de prezentare a componentelor neliniare in schema echivalentă de calcul a rețelei cu sarcini neliniare și metoda generalizată de calcul a calității energiei electrice în nodurile rețelei de distribuție cu surse de energie regenerabilă. Se va adapta informația primară întru utilizare pentru prognozarea indicatorilor securității energetice în baza mulțimilor fuzzy (sectorul electroenergetic și SACET), se va elabora procedeul de obținere a funcțiilor de regresie în baza mulțimilor fuzzy și de determinare ale valorilor de prag a indicatorilor securității energetice , ținând cont de indicatorii macroeconomici. Se vor cerceta posibilitățile de stocare a energiei electrice prin transformare electrochimică în formă de metal cu estimarea eficirenței utilizării în acest scop a metalelor Al și Zn privind stocarea energiei electrice pe termen lung.
2015
1300.5
2016
1325.8
2017
1319.4
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0