Basarabia sub dominaţia absolutismului ţarist şi tendinţa de emancipare naţională (1812-1918)

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Negru Gheorghe Nichita
15.817.06.29F
Institutul de Istorie al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Patrimoniul Naţional şi dezvoltarea societăţiiFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi evaluat gradul de cercetare a temelor planificate, vor fi concretizate aspectele necercetate, insuficient studiate sau tratate prin prisma unor teorii înve- chite; va fi elaborată, discutată şi aprobată stuctura monografiilor şi culegerilor de studii şi vor fi precizate abordările conceptuale referitoare la comerţul extern şi intern al Basarabiei în procesul de integrare a Imperiului Rus în sistemul pieţei europene în anii 1812-1853; situaţia etno-demografică din Basarabia şi Bucovina în epoca modernă, sistemul administrativ din Basarabia în anii 1818- 1868, presa de limbă română şi cenzura ţaristă din Basarabia în anii 1846- 1917, clerul şi învăţământul parohial din Basarabia, învăţământul profesional din Basarabia, studenţii din Basarabia care au absolvit instituţiile de învăţământ superior din Moscova, asociaţionismul naţional-cultural din Basarabia la sfârşitul sec. XIX – începutul sec. XX. Vor fi investigate temele-cheie în cadrul grupului de lucru cu tema: „Paradigme civilizaţionale în spaţiul istoric al Republicii Moldova în epoca contemporană (1918-2018)” din cadrul perioadei interbelice, a celei sovietice, precum și din cadrul istoriei recente, inclusiv: viața social-economică, politică și culturală în Basarabia interbelică; activitatea partidelor politice, a asociațiilor culturale și obștești în cadrul aceleiași perioade; investigarea comparativă a învățământului în Basarabia interbelică și în RASSM; va fi efectuat studiul istoriei RASSM în anii 1924-1940; fenomenul foametei în RSSM și rolul statului în acei ani; vor fi determinate încercările de modernizare socio-economică și culturală în perioada sovietică; va fi investigată politica statului în domeniul artelor în cadrul aceleiași perioade; vor fi elucidate relațiile dintre culte și stat în anii 1944- 1991; vor fi menționate evoluțiile social-economice în Republica Moldova după 1991; dezbaterile identitare și rolul imperialismului cultural în spațiul post-sovietic. Vor fi elaborate compartimentele bibliografice și istoriografice ale temelor investigate.
2016
Vor fi concretizate aspectele necercetate sau insuficient studiate ale temelor planificate. Se vor continua cercetările în Arhivele și Bibliotecile din Republica Moldova, România, Ucraina, Rusia. Se vor acumula și valorifica materialele documentare cu referire la temele planificate. Vor demara activitățile de elaborare a compartimentelor cu referire la rolul negustorilor din Principatul Moldova în comerțul cu Imperiul Rus; așezământul de administrare a regiunii Basarabia din 1828; evoluția învățământului profesional din Basarabia în prima jumătate a secolului al XIX-lea; cadrul legal în domeniul comerțului în Imperiul Rus și procesul de extindere a lui în Basarabia; clerul și învățământul parohial din Basarabia; societăți național-culturale ale studenților basarabeni din centrele universitare din Imperiul Rus; apariția presei românești în Basarabia și consolidarea cenzurii imperiale după revoluția din 1905; transformarea Basarabiei într-un furnizor de produse alimentare în timpul Primului Război Mondial; colonizarea Bucovinei și Basarabiei până la mijlocul secolului al XIX-lea.În cadrul grupului de lucru cu tema: „Paradigme civilizaționale în spațiul istoric al Republicii Moldova în epoca contemporană (1918-2018)” vor fi efectuate: cercetarea, analiza și evaluarea istoriografiei și a surselor documentare la temele proiectelor individuale; activități de documentare în biblioteci și arhive; cercetarea gradului de reflectare a temelor în presa timpului; acumularea și valorificarea materialelor documentare cu referire la temele de cercetare; participarea la conferințe științifice naționale și internaționale; elaborarea și publicarea de studii la temele planificate.
2017
Va fi continuată studierea particularităților social-economice, demografice, educaționale, culturale, politice din Basarabia în perioada dominației Imperiul Rus (1812-1918). Vor fi elaborate compartimente ale unor studii individuale din cadrul proiectului instituțional, referitoare la practicile de consolidare a regimului țarist în Basarabia: politică și administrație; la comerțul Principatului Moldovei cu Imperiul Rus la sfârșitul secolului al XVIII- începutul secolului al XIX-lea; la comerţul exterior şi interior al Basarabiei în procesul de integrare a Imperiului Rus în sistemul pieţei europene (1812-1853); la evoluțiile etno-demografice în Bucovina și Basarabia, până la mijlocul secolului al XIX-lea; la învăţământul profesional din Basarabia în a doua jumătate a secolului al XIX-lea; la clerul și învățământul parohial din Basarabia la început de secol XX; la studenții și profesorii din Basarabia în instituțiile superioare din Moscova (sec. XIX- încep. sec. XX); la presa națională din Basarabia după revoluția din 1905: orientări politice și cultural naționale; la constituirea și activitatea societăților și asociațiilor cultural-naționale din Basarabia; la evenimentele social-politice derulate în Basarabia în 1917-1918. Va fi organizată conferința științifică „Din istoria presei basarabene. 150 de ani de la apariția Buletinului Eparhiei Chișinăului”. Vor fi prezentate comunicări științifice la conferința internațională, consacrată aniversării a 100 de ani de la constituirea Sfatului Țării, precum și la alte manifestări științifice, dedicate aniversării a 100 de ani de la evenimentele istorice din anii 1917-1918, care s-au produs în spațiul Basarabiei. Va fi continuată activitatea în cadrul proiectului „Paradigme civilizaţionale în spaţiul istoric al Republicii Moldova în epoca contemporană (1918-2018)”. Cercetările se vor focaliza pe următoarele direcții : continuarea procesului de documentare şi investigaţii în arhivele naţionale şi de peste hotare; participări la mese rotunde, conferinţe şi simpozioane ştiinţifice naţionale şi internaţionale ; elaborarea compartimentelor lucrărilor planificate, discutarea şi aprobarea lor. Vor fi studiate și elaborate compartimente privind rolul statului sovietic în combaterea/promovarea foametei din anii 1946-1947; evoluția proceselor de strămutare a românilor/moldovenilor în anii regimului sovietic; mitologia secesionismului post sovietic; învățământul primar din Basarabia interbelică și RASSM; baza materială și cadrele instituțiilor culturale în RSSM; politicile în domeniul artelor în URSS după destalinizare; starea de spirit în Basarabia anilor 1924-1940; particularismul moldovenesc în RSSM (1965-1989). Cercetătorii secției vor participa la organizarea și desfășurarea conferrnțelor științifice „99 de ani de la Marea Unire”, „Foametea din anii 1946-1947 în RSS Moldovenească: conjunctură cauze, consecințe”
2015
2282.6
2016
2326.2
2017
2293.6
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0