Implementarea tehnologiilor de biologizare şi ecologizare a proceselor pedofuncţionale în condiţii de regim irigat şi neirigat prin utilizarea algelor azot fixatoare în calitate de fertilizatori

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Şalaru Victor Vasile
15.817.02.36A
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi studiată algoflora edafică şi elaborate tehnologii de selectare a speciilor de alge azotfixatoare pentru utilizarea lor în calitate de biofertilizanţi. Vor fi efectuate experimente în condiţii de seră în scopul determinării rolului algelor azot fixatoare în procesul de acumulare a azotului şi fosforului în sol şi actualizată metodologia de interpretare a rezultatelor. Vor fi selectate două tulpini noi de alge, pregătite pentru brevetare 2 cereri şi un proiect de transfer tehnologic, elaborate tehnologii de biologizare a proceselor pedogenetice în condiţii de teren irigat protejat.
2016
Vor fi iniţiate experienţe, în condiţii de laborator, pentru studierii procesului de fixare a azotului atmosferic în sol realizat de către unele specii de alge cianofite azotfixatoare sub influenţa umidităţii. Vor fi stabilite modificările spectrului taxonomic al algoflorei edifice în rezultatul algalizării solului cu biomasa algelor azot fixatoare. Vor fi cultivate tulpinele de alge azotfixatoare, selectate în culturi pure, pentru obținerea biofertilizanților algali. Vor fi iniţiate experienţe în scopul estimării rolului algelor azot fixatoare în sporirea productivităţii plantelor de cultură. Va fi algalizat solul din loturile experimentale cu biomasa tulpinilor de alge în monocultură şi în policultură pentru determinarea aportului acestora în acumularea azotului în sol. Vor fi identificate eventualele mecanisme de participare ale algelor cianofite la structurarea masei solului ce va permite fundamentarea schemei experienţei şi metodologiei de monitorizare elementare de agregare a substanţei solului. Va fi realizată experienţa în teren deschis pe cernoziom tipic moderat humifer. Va fi evaluată starea structural-agregatică a solului în faza iniţierii experienţei în teren deschis. Vor fi elaborate tehnologii de utilizare a biomasei algale (forma uscată şi vie) în calitatea de biofertilizatori şi biostimulator vegetal. Se va studia structura taxonomică a algoflorei edafice din probele de sol prelevate din loturile experimentale. Vor fi identificate speciile dominante de alge. Se vor evidenţia modificările taxonomice ale algoflorei în rezultatul administrării algelor cianofite în comparaţie cu loturile nealgalizate. Vor fi întocmite listele de specii de alge identificate. Va fi monitorizată alcătuirea agregatică şi hidrostabilitatea agregatică în cadrul fazelor de ontogeneză ale asociaţiilor de alge. Va fi evaluat rolul algelor cianofite în desfăşurarea proceselor pedogenetice în cernoziomul tipic irigat şi neirigat. Va fi stabilit impactul algelor asupra stării de humus a cernoziomului tipic.
2017
Vor fi efectuate experimente în scopul estimării rolului algelor azot fixatoare în sporirea productivităţii plantelor de cultură în condiţii de irigare şi neirigate. Vor fi monitorizaţi indicii de mobilitate şi accesibilitate a apei, indicii de aşezare (densitatea aparentă, porozitatea totală şi diferenţială), dinamica formării micro- şi macroagregatică a cernoziomuri-lor în condiţii de biologizare a proceselor elementare pedogenetice în regim irigat şi neirigat.
2015
706.9
2016
740.0
2017
703.0
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0