Studiul diversității și structurii comunităților de vertebrate terestre în zona de ecoton și a habitatelor adiacente în contextul programului Natura 2000

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Munteanu Andrei Ion
15.817.02.11F
Institutul de Zoologie al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeFundamental2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi elucidată componența specifică și structura comunităților de vertebrate te- restre din zona de ecoton și a ecosistemelor limitrofe; va fi stabilită semnificația indicelui efectului de margine în menținerea și conservarea diversității faunei; vor fi elaborate recomandări de optimizare a efectivului unor specii de animale de interes cinegetic. Va fi concretizată componența specifică a faunei de reptile și mamifere în Ne- ogenul Superior și Pleistocen.
2016
Va fi elucidată componenţa specifică şi structura comunităţilor de păsări, mamifere, reptile şi amfibieni din diferite zone de ecoton şi speciile tipice acestora; semnificaţia zonei de ecoton şi a indicelui efectului de margine în menţinerea diversităţii şi procesului de adaptare a speciilor de animale vertebrate terestre la noile condiţii; stabilută capacitatea de suport a ecotonului şi habitatelor adiacente; importanţa ecotonului în evoluţia, menţinerea şi conservarea diversităţii faunei. Vor fi obţinte rezultate noi privind distribuţia, diversitatea, dinamica sezonieră şi structura spaţial-comportamentală a populaţiilor unor specii de animale periclitate și de interes economic în contextul implementării programelor europene de mediu. Va fi concretizată componenţa specifică a faunei de reptile şi mamifere din complexele faunistice Moldovian şi Haprovian.
2017
Vor fi elucidate, particularitățile ecologice și comportamentale de adaptare a populațiilor unor specii de vertebrate terestre în funcție de starea habitatului și schimbarea climei în zona de ecoton și habitatele adiacente; structura spațială și rolul ei în diferite condiții de mediu (mozaicitatea landșaftului, influență antropică, schimbări climatice etc.) în stabilitatea populației. Va fi stabilită importanța zonei de ecoton în evoluția, menținerea și conservarea diversității faunei. Vor fi evaluate tendințele evoluției populațiilor unor specii de vertebrate terestre. Va fi stabilită diversitatea și structura comunităților de reptile și mamifere din Complexele Faunistiice Tamanian, Tiraspolean şi Pleistocen superior.
2015
2325.0
2016
2393.9
2017
2463.6
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0