Dezvoltarea competenţelor profesionale a cadrelor didactice şi manageriale preuniversitare în tehnologia e-Educaţie de formare continuă.

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Cojocaru Valentina Tudor
15.817.06.19A
Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chişinău
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Patrimoniul Naţional şi dezvoltarea societăţiiAplicativ2013-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi elaborată Concepția sistemului e-Educație de formare continuă din perspectiva dezvoltării competențelor cadrelor didactice și a managerilor școlari, care vizează 2 direcții complementare de cercetare: (1) Componenta conceptual-axiologică, care înglobează examinarea problemei axată pe: pedagogia libertății, pedagogia schimbării, pedagogia competențelor; (2) Componenta praxiologică și procedurală, care specifică metodologia şi praxiologia activităţii de dezvoltare a competenţelor în tehnologia e-Educaţie. Va fi creată platforma Moodle-formarea continuă a cadrelor didactice și manageriale cu descrierea cadrului conceptual și de funcționare. Vor fi selectați și pregătiți la UPSC formatorii locali din teritoriu, municipii/raioane (120-130) în domeniul de formare continuă a cadrelor didactice și manageriale în tehnologia învățământului la distanță și, integrare a TIC în procesul educațional și de conducere. Va fi stabilit cadrul metodologic pentru elaborarea programelor de formare profesională continuă întru dezvoltarea competențelor didactice în tehnologia e-learning.
2016
• Vor fi elaborate criterii de eficientizare a utilizării platformei Moodle-formare continuă. • Va fi gestionat, în continuare, sistemul LMS Moodle-formare continuă. • Va fi extinsă rețeaua de formare a formatorilor regionali și locali pentru implementarea tehnologiei de formare continuă prin e-learning. • Vor fi elaborate exemple de softuri educaționale, privind formarea continuă a managerilor școlari în e-learning, inclusiv la modulele Managementul curriculumului și Self-management prevăzute pentru masterat, precum și la alte discipline în funcție de gradul de pregătire. Vor fi elaborate variante posibile privind dezvoltarea și postarea conținuturilor digitale și a temelor pentru acasă în format electronic.
2017
Extinderea rețelei de formare a formatorilor regionali pentru implementarea tehnologiei de formare continuă prin e-learning; Iniţierea pregătirii formatorilor instituţionali în teritoriu: Străşeni, Călăraşi, Căuşeni, UTA Găgăuzia, Criuleni, Orhei;Elaborarea de softuri educaționale.Experimentarea programelor de formare continuă a cadrelor didactice în e-learning la disciplinele l. şi lit. română, tehnologii informaţionale, istorie, precum şi la Modulul Managementul resurselor umane pentru masterat în managementul educaţional;Generalizarea experienţei de aplicare a softurilor educaţionale la disciplinele: l. şi lit. română, tehnologii informaţionale, istorie, precum şi la Modulul Managementul resurselor umane pentru masterat în managementul educaţional.Valorificarea practicilor de formare prin e-learning a managerilor şcolari, conform programei respective şi a masteranzilor la specialitatea Management educaţional Modulele: Managementul curricula şcolare, Managementul resurselor umane, Self-Managementul, Managementul calităţii
2015
120.6
2016
125.63
2017
121.9
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0