Stabilirea structurii, funcţionarii, toleranței comunităţilor de hidrobionţi și dezvoltarea principiilor ştiinţifice ale managementului bioproductivităţii a ecosistemelor acvatice

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Zubcov Elena Ion
15.817.02.27A
Institutul de Zoologie al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi apreciate valorile producției primare a fitoplactonului, destrucției biologice și chimice a materiei organice, parametrilor comunităților de bacterio- și fitoplancton. Va fi stabilită diversitatea specifică, efectivul și biomasa nevertebratelor planctonice și bentonice din ecosistemele lacustre și fluviale. Va fi determinat nivelul de troficitate, eutrofizare și poluare a ecosistemelor acvatice din bazinul hidrografic al fl. Nistru și r. Prut. Vor fi elucidate particularitățile funcționării ihtiocenozelor, în special a reproducerii naturale a peștilor și identificați factorii și procesele care amenință biodiversitatea ihtiofaunei.
2016
Vor fi apreciați factorii determinanți ai evoluției diversității, efectivului, biomasei și producțivității bacterio- și fitoplanctonului, nevertebratelor planctonice și bentonice, ihtiofunei și dinamicii parametrilor fizico-chimici în ecosistemele fluviale și lacustre. Prin determinarea înfluenței unor poluanți și substanțe nutritive asupra speciilor de hidrobionți, inclusiv pești și evaluarea nivelului de acumulare a poluanților va fi apreciată toleranța hidrobionților. Va fi evaluat nivelul de stabilitate a speciilor de pești din râurile mici și lacurile de acumulare din Moldova în condițiile de poluare a habitatelor și gradul de risc pentru fauna piscicolă. Vor fi continuate investigațiile privind crearea bazei ştiinţifice pentru elaborarea procedeelor ecologo-industriale de înmulțire a unor specii native de peşti cu diverse statute de raritate în scopul reîntegrării lor ulterioare în structura ihtiocenozelor ecosistemelor acvatice.
2017
Va fi apreciată dinamica multianuală a stării acosistemelor fl.Nistru, r. Prut în special al conținutului substanțelor biogene și toxice - parametri determinanți în evoluția producțivității bacterio- și fitoplanctonului, nevertebratelor planctonice și bentonice, ihtiofunei. Va fi evaluat împactul unor poluanți și substanțe nutritive asupra intensității proceselor producționale, consumului biochimic și chimic al oxigenului, pentru estimarea proceselor de autoepurare/ autopoluare în ecosistemele investigate. Va fi determinat potenţialul productiv piscicol al fl. Nistru ( limitele teritoriale ale Republicii Moldova), cu evidenţierea factorilor ecologici determinanţi, pregătită baza ştiinţifico-materială şi informaţională pentru reabilitarea populațiilor speciilor native de pești cu diverse statute de raritate.
2015
3814.8
2016
6156.6
2017
6152.4
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0