Generarea luminii neclasice pentru tehnologii moderne de comunicaţii: investigaţii teoretice cu realizări experimentale

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Enachi Nicolae Alexandru
08.819.05.03F
Institutul de Fizică Aplicată al AŞM
Proiecte independente pentru tineri cercetători
Nanotehnologii, inginerie industrială, produse şi materiale noi.2008-01-01 - 2009-12-31
2008
Vor fi descrise posibilităţile şi condiţiile fizice de obţinere a pulsurilor de lumină neclasică în baza proceselor colective uni- şi multifotonice în cavităţi optice şi sisteme atomice extinse cu scopul aplicării lor în scheme ori porţi logice din procesoarele moderne. În baza proceselor neliniare de mixare a două sau patru unde la nivel corpuscular ondulatoriu se vor propune scheme logice de trecere a dispozitivului de la un regim cuantic de generare a luminii la altul. În baza corelaţiilor dintre fotoni, precum şi a schemelor cu fotodetectoare de tip homodin ori heterodin se vor propune modalităţi noi de manipulare şi dirijare a informaţiei sub formă de Q-biţi fotonici. În baza studiului coerenţei dintre biparticule vor fi propuse şi descrise efectele cuantice noi de prelucrare a informaţiei în scopul aplicării lor în transmiterea informaţiei cu un înalt grad de securitate.
2009
Vor fi obţinute efecte noi de dirijare a fluorescenţei de rezonanţă în cazul unui sistem de radiatori plasaţi într-un potenţial periodic al undei staţionare generată de un câmp electric sau magnetic. Se vor propune efecte de blocare a procesului de nutaţie şi a emisiei spontane colective la localizarea radiatorilor în diverse cavităţi optice. Ca rezultat al studiului influenţei structurii multimodale a rezonatorilor optici, în interacţiune cu atomii localizaţi, se vor propune noi scheme de procesare a informaţiei.
2008
120.0
2009
150.0
2008
0.0
2009
0.0