Elaborarea procedeelor de epurare a apelor reziduale de poluanţi greu bipodegradabili şi compoziţia, autopurificarea chimică, posibilităţi de valorificare a apelor din bazinul Nistrului de jos

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Gonţa Maria Vasile
15.817.02.35A
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi obţinută o schemă tehnologică a procesului de înlăturare a agenţilor de dispersie de natură diferită din soluţii model şi ape reziduale textile prin metode de electroflotare, coagulare, electroflotocoagulare în combinaţie cu oxidarea catalitică cu peroxid de hidrogen la iradierea cu razele UV în prezenţa ionilor de fier (II) şi adsorbţie consecutivă pe cărbuni activi. Se vor identifica substanţele biologic active din clasa terpenoizelor şi a flavonoizelor cu efect de intensificare a proceselor aceto- şi metanogenici, se vor studia procesele cu aplicarea fito-catalizatorilor şi explicarea efectului lor asupra fermentării anaerobe. Va fi determinată compoziţia chimică, conţinutul substanţelor tiolice şi a stării redox a apelor Nistrului de jos, afluenţilor săi Răut, Ichel, precum şi în lacurile din bazinul r. Bîc (Ghidighici, Dănceni) în sezonul de primăvară, vară, toamnă şi iarnă. Va fi determinată activitatea biologică a compuşilor noi sintetizaţi.
2016
Vor fi determinaţi parametrii optimi ai procesului de înlăturare a agenţilor de emoliere din soluţii model şi ape reziduale textile prin metode de electroflotare, coagulare, electroflotocoagulare în combinaţie cu oxidarea catalitică cu peroxid de hidrogen la iradierea cu razele UV în prezenţa ionilor de fier (II) şi adsorbţie consecutivă pe carbuni activi. Va fi efectuat studiul cineticii proceselor de fermentare anaerobă a deşeurilor agro-industriale şi comunale lichide ce contin substanţe greu degradabile cu aplicarea substanţelor fito-catalizatoare şi vor fi determinate produsele de transfomare biochimică a substanţelor poluante. Va fi efectuată determinarea sezonieră a compoziţiei chimice, stării redox şi intensităţii de autopurificare chimică a apelor Nistrului de jos, afluenţilor Răut şi Ichel şi a lacurilor din bazinul r. Bîc – Ghidighici şi Dănceni, studiul autopurificării redox-catalitice şi fotochimice în microcosme, bazate de probele prelevate şi adaos de poluanţi din diferite clase, vor fi elaborate recomandaţii privind posibilitatea de utilizare a apelor din obiectele acvatice studiate.
2017
Va fi obţinută o schemă tehnologică a procesului de înlăturare a agenţilor de emoliere din soluţii model şi ape reziduale textile prin metode de electroflotare, coagulare, electroflotocoagulare în combinaţie cu oxidarea catalitică și fotocatalitică cu peroxid de hidrogen în prezenţa ionilor de fier (II) şi adsorbţie consecutivă pe carbuni activi. Va fi elaborat un proces tehnologic nou de pretratare complexă a deșeurilor agroindustriale de biomasă mixtă și obținere a biogazului în condiții optime. Va fi studiată compoziția sedimentului format în urma procesului de fermentare și vor fi indentificate căile de utilizare a lui în calitate de fertilizant al solului. Va fi monitorizat sezonier compoziţia chimică, starea redox şi capacitatea de autopurificare chimică a apelor fl. Nistru în amonte şi aval de vărsare a afluenţilor Răut şi Ichel, precum şi compoziţia chimică a apelor din afluenţi şi lacurile din bazinul r. Bîc, Ghidighici şi Dănceni.Vor fi determinate mecanismele transformărilor fotochimice și celor redox catalitice a poluanţilor din diferite clase şi determinaţi parametrii ce caracterizează autopurificarea apelor.
2015
866.0
2016
905.0
2017
859.7
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0