Determinarea intensităţii energetice la producerea şi prelucrarea primară a strugurilor şi a vinului şi elaborarea măsurilor de micşorare a ei
Director de proiect, gradul ştiinţific
Codul (cifrul) proiectului
Instituţia executoare
Tipul proiectului
Direcţia strategică
Caracterul cercetărilor
Termenul de realizare
Rezultatele preconizate
Alocaţii bugetare
Cofinanţare
dr.hab Erhan Fiodor
08.819.06.01A
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
Proiecte independente pentru tineri cercetători
Eficientizarea complexului energetic şi asigurarea securităţii energetice, inclusiv prin folosirea resurselor renovabile
Fundamental
2008-01-01 - 2009-12-31
2008
Va fi determinat consumul de resurse energetice (lubrifianţi, motorină, benzină, etc.) la obţinerea materialului de sădit şi la sădirea butaşilor până la prima roadă, precum şi la strânsul poamei, transportare, prelucrare primară, aşezarea şi îmbutelierea vinului prin metodicile elaborate.
Va fi elaborat algoritmul şi metoda de calcul a intensităţii energetice la producerea, prelucrarea şi îmbutelierea vinului şi se vor elabora măsuri tehnice de micşorare a ei.
2009
Va fi elaborată metodica de calcul şi determinată intensitatea energetică la întreţinerea plantaţiilor viţei de vie şi prelucrarea primară a strugurilor.