Determinarea intensităţii energetice la producerea şi prelucrarea primară a strugurilor şi a vinului şi elaborarea măsurilor de micşorare a ei
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Erhan Fiodor | 08.819.06.01A | Universitatea Agrară de Stat din Moldova | Proiecte independente pentru tineri cercetători | Eficientizarea complexului energetic şi asigurarea securităţii energetice, inclusiv prin folosirea resurselor renovabile | Fundamental | 2008-01-01 - 2009-12-31 | 2008 Va fi determinat consumul de resurse energetice (lubrifianţi, motorină, benzină, etc.) la obţinerea materialului de sădit şi la sădirea butaşilor până la prima roadă, precum şi la strânsul poamei, transportare, prelucrare primară, aşezarea şi îmbutelierea vinului prin metodicile elaborate.
Va fi elaborat algoritmul şi metoda de calcul a intensităţii energetice la producerea, prelucrarea şi îmbutelierea vinului şi se vor elabora măsuri tehnice de micşorare a ei. 2009 Va fi elaborată metodica de calcul şi determinată intensitatea energetică la întreţinerea plantaţiilor viţei de vie şi prelucrarea primară a strugurilor. | 2008 90.0 2009 90.0 | 2008 0.0 2009 0.0 |