Optimizarea condiţiilor de păstrare a produselor alimentare, punînd în evidenţă activitatea moleculelor de apa în sisteme eterogene, utilizînd metodele de rezonanţă magnetică nucleară şi termogravimetria

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Bîrcă Maria Stepan
08.802.04.03A
Universitatea de Stat din Moldova
Concepţii ale programelor de stat
Biotehnologii agricole, fertilitatea solului şi securitatea alimentară.Aplicativ2008-01-01 - 2009-12-31
2008
Va fi efectuat un studiu bibliografic amplu despre modul de cer¬ce¬tare a mobilităţii şi activităţii moleculelor de apă în sisteme ete¬ro¬gene, utilizînd metoda de rezonanţa magnetică nucleară şi termo¬gravimetria. Vor fi obţine mostre de ciuperci şi rădăcini de hrean tratate cu curenţi de frecvenţă supraînaltă. Vor fi determinaţi parametrii termodinamici şi cinetici în procesele de deshidratare a ciupercilor şi rădăcinilor de hrean, supuse acţiu¬nii curenţilor de frecvenţă supraînaltă. Vor fi obţinute date importante referitor la particularităţile structu¬rale şi metabolice ale proceselor de deshidratare ale ciupercilor şi rădăcinilor de hrean, iar în baza lor se vor stabili condiţiile optime a procesului de uscare.
2009
Va fi elaborată metodologia de determinare a labilităţii moleculelor de apă în sisteme eterogene, utilizînd metoda de rezonanţă magnetică nucleară şi termogravimetria. Vor fi determinate tipurile de legături a moleculelor de apă în sisteme eterogene (ciuperci şi rădăcini de hrean). Vor fi acumulate date despre mobilitatea şi activitatea moleculelor de apă în sisteme eterogene (produse vegetale). Va fi propus un regim optim de obţinere a produselor vegetale deshidratate cu ajutorul curenţilor de frecvenţă supraînaltă în baza datelor despre labilitatea şi activitatea moleculelor de apă în sisteme eterogene.
2008
100.0
2008
0.0
2009
100.0
2008
0.0
2008
0.0
2009
0.0