Elaborarea metodelor de protejarea а lipidelor nucilor (Juglans regia L.) de degradări oxidative

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Tatarov Pavel Gheorghe
11.817.04.40A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi creată baza de procesare a nucilor (gospodării, secţii tehnologice). Vor fi depozitate şi procesate nucile în Republica Moldova. Vor fi însuşite metodele experimentale de analiză a nucilor şi produselor din nuci. Vor fi elaborate metode de procesare primară a nucilor. Se vor determina caracteristicile fizico-chimice ale nucilor, miezului şi uleiului de nuci.
2012
Vor fi determinate proprietățile fizico-chimice ale nucilor în coajă, uleiului din miez de nucă, miezului de nuci şi cojii nucilor. Va fi determinată dinamica oxidării lipidelor pe parcursul depozitării nucilor în coajă, uleiului din miez de nucă şi miezului de nucă.
2013
Va fi determinată calitatea nucilor, randamentul uleiului şi randamentul şrotului în dependenţă de tehnologia de procesare a nucilor. Va fi apreciată modifi carea oxidativă a lipidelor nucilor, uleiului şi şrotului după presarea nucilor în dependenţă de metodele de procesare şi rafi nare a uleiului. Vor fi evidenţiaţi factorii responsabili de oxidarea uleiului de nuci pe parcursul depozitării şi determinaţi indicatorii fi zico-chimici şi proprietăţile senzoriale ale uleiului.
2014
Va fi efectuată caracteristica calităţii nucilor recoltate în a. 2013. Vor fi procesate nucile şi se vor determina randamentul şi proprietăţile fizico-chimice a uleiului şi şrotului obţinut. Se va stabili eficacitatea metodelor de protejarea lipidelor bazate pe tratament termic, tratarea cu gaze inerte, influenţa umidităţii, antioxidanţilor. Se va determina influenţa metodelor combinate privind protejarea lipidelor şi şrotului de nuci de degradări oxidative. Se va stabili calitatea uleiului păstrat timp de şase luni. Se va argumenta durata de valabilitate a uleiului de nucă. Vor fi elaborate recomandări tehnologice: metode şi procedee privind protejarea uleiului de nucă de degradări oxidative.
2011
220.5
2012
373.6
2013
318.6
2014
364.9
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0