Cercetarea şi elaborarea schemei tehnologice de producere a acidului hialuronic din surse naturale locale

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Zadorojnâi Larisa
11.817.08.54A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi stabilită metoda de obţinere a acidului hialuronic (AH). Vor fi stabilite condiţiile de extragere a AH (punctul izoelectric a extractelor, masa moleculară a preparatelor de AH, dependenţa viscozităţii extractelor AH de pH, forţa ionică ş.a.). Se vor obţine compuşi pe bază de AH şi unele microelemente Cu(II), Zn(II), Co(II), Fe(II) şi se va cerceta stabilitatea lor. Vor fi stabilite condiţiile de obţinere a AH din materie primă (randamentul, volumul de solvenţi utilizaţi, timpul de extracţie, stabilitatea produselor, evidenţa pierderilor şi deşeurilor). Vor fi stabilite condiţiile de microîncapsulare prin metoda de coacervare simplă. Se vor obţine mostrele de microcapsule cu ulei vitaminizat şi conţinut de AH. Va fi efectuată caracteristica fizico-chimică a produselor obţinute.
2012
Vor fi optimizate condiţiile de purificare a acidului hialuronic în soluţi, în procesul de extragere. Va fi efectuată înlăturarea maxim posibilă a proteinelor şi a altor componenţi care contaminează preparatele obţinute. Vor fi obţinute preparate de acid hialuronic din creastă de păsări. Vor fi elaborate modelele matematice ale microcapsulelor cu membrană stabilizată cu acizii poliuronici, inclusiv cu acid hialuronic. Va fi studiată stabilitatea membranelor cu biopolimeri funcţionali. Vor fi studiate metodele de testare biologică a acidului hialuronic.
2013
Va fi efectuată analiza metodei biotehnologie de obţinere a acidului healuronic (AH) ca metodă alternativă metodei de obţinere a AH din surse de materie primă de origine animală. Va fi obţinut AH prin metoda elaborării de noi, pentru cercetările următoare şi pentru elaborarea schemei tehnologice de producere a AH. Va fi cercetat procesul de microîncapsulare cu AH pentru obţinerea produselor alimentare şi cosmetice noi. Se va stabili toxicitatea actuală şi cronică în experienţe pe şobolani a preparatelor obţinute de AH. Vor fi analizate compoziţii noi bioactive pe bază de AH cu unele substanţe farmaceutice importante pentru utilizarea practică în medicină şi industria alimentară.
2014
Vor fi cercetate diferite tehnologii de producere a substanţelor auxiliare farmaceutice şi produselor alimentare. Vor fi descrise etapa de prelucrare a materiei prime în schema de producere a acidului hialuronic şi procesul tehnologic de obţinere a acidului hialuronic la etapa de extragere şi purificare în schema de producere. Vor fi cercetate metodele de complexare ale acidului hialuronic cu metalele-d. Vor fi cercetate proprietăţile antioxidante ale acidului ascorbic în prezenţa acidului hialuronic. Va fi descris procesul tehnologic de eliminare a acidului hialuronic în schema de producere. Se vor descrie reagenţii, utilajul, condiţiile de obţinere a preparatelor de acid hialuronic, metodele de analiză a produselor obţinute.Va fi elaborată schema tehnologică de producere a acidului hialuronic din surse naturale locale.
2011
107.7
2012
138.5
2013
11.6
2014
114.9
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0