Biotehnologii avansate şi mecanisme genetice şi fiziologice de inducere a variabilităţii genotipice şi formarea unui potenţial genetic sporit de productivitate şi rezistenţă al C3 şi C4 plantelor

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Balaur Nicolae Sofroni
11.817.04.04F
2011
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
2012
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
2013
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
2014
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi precizate şi adaptate tehnicile culturii in vitro pentru inducerea calusogenezei, regenerarea plantulelor din explantele componentelor cu activitate fotosintetică a organului reproductiv a plantelor de cereale pe fondalul cărora se aşteaptă expresia totipotenţei celulelor privind fenomenul absenţei fotorespiraţiei aparente. Vor fi evidenţiate genotipuri de C3 plante (cereale, tomate) cu fotorespiraţia redusă şi un nivel sporit al asimilării de CO2, care vor fi propuse subdiviziunilor Institutului pentru utilizarea lor prioritară în programele de ameliorare. Va fi stabilită eficacitatea şi rata de inducere a regeneranţilor în dependenţă de aplicarea factorilor cu acţiune majoră asupra derulării proceselor de cultură in vitro; va fi efectuată caracteristica unor clone şi linii haploide în funcţie de originea obţinerii acestora; vor fi propuse tehnici şi procedee eficace de obţinere a regeneranţilor cu caractere valoroase. Vor fi evidenţiate noi metode şi tehnologii de generare a variabilităţii genetice induse de biotehnologii eficiente pentru programul de ameliorare. Vor fi obţinute forme noi (hibrizi, soiuri şi linii) de plante cu caractere valoroase: productivitate, precocitate, calitate, rezistenţă specifică şi complexă. Se vor finisa lucrările asupra creării a 2 soiuri noi de tomate şi transmiterea lor la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante. Vor fi identificate prin tehnici moleculare diferite specii de ciuperci de micoriză din solurile Republicii Moldova în scopul studierii ulterioare a posibilităţii utilizării lor la sporirea rezistenţei la secetă a porumbului. Va fi elaborată tehnologia de selectare in vitro a genotipurilor rezistente la temperaturi joase. Vor fi evidenţiate genotipuri cu precocitate timpurie, mediu timpurie şi tardive şi va fi analizată structura spectrului variabilităţii indicilor de rezistenţă în diverse condiţii de stres. Vor fi selectate forme adaptive cu nivel homeostatic înalt.
2012
Se vor evidenţia diferenţele și asemănările între organele cu activitate fotosintetică a plantelor C3 (frunza, spic) privind expresia genelor RUBPcarboxilazazei/oxigenazei și PEPcazei, între structura mezofilului și celulelor Kranț și ultrastructura cloroplastelor din acest tip de celule. Se va constitui o bază de date a articolelor ştiinţifice, patentelor înregistrate şi publicate în ultimii 10 ani în domeniul fotorespirației și transferul genelor de la C4 și alte organisme la C3 plante. Utilizând această bază de date, se vor studia principalele direcții de cercetare în domeniu şi se va constitui o listă de autori, laboratoare, firme ce vor putea fi interesate de alte idei şi strategii de reconstrucţie a plantelor C3.
2013
Va fi stabilită expresia valorică a caracterelor cantitative şi calitative la liniile recombinante şi apreciată heritabilitatea indicilor ce determină productivitatea, precocitatea şi rezistenţa la factori stresogeni. Va fi efectuată analiza fi ziologică şi bioenergetică a regeneranţilor de triticale în generaţia a doua. Vor fi evidenţiate particularităţile cito-genetice ale calusurilor cu diferit potenţial proliferativ şi apreciată diversitatea morfologică indusă de infecţia virală şi razele gama; evaluate genotipurile perspective de tomate, orz de primăvară, triticale, soia cu caractere valoroase pentru formarea colecţiei de material iniţial pentru ameliorare. Va fi reprodus materialul semincer a 3 soiuri noi de tomate. Vor fi transmise la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante 2 soiuri de tomate.
2014
În rezultatul evaluării schimbului de CO2 şi a structurii recoltei somaclonelor de Triticale în generația a treia şi de Tr. durum în generaţia a doua, se va evidenţia eficienţa noii strategii de îmbunătăţire a C3 a plantelor privind majorarea esenţială a productivităţii lor şi se vor selecta formele de perspectivă pentru programele de ameliorare. În baza analizei comparative a caracterelor fenologice, biometrice, fiziologice şi biochimice vor fi selectate genotipurile de tomate intra- şi interspecifice cu caractere valoroase obţinute, inclusiv prin cultura in vitro. Se vor finaliza lucrările de creare a două soiuri de tomate şi de transmitere a lor la CSTSP. Va fi apreciată diversitatea genetică a formelor de tomate rezistente la temperaturi scăzute pozitive ( 10°C) sau majorate ( 40–450C), şi secetă. Vor fi selectate linii de porumb şi tomate cu diferit grad de atracţie a grăuncioarelor de polen şi stabilite legăturile corelative a acestui indice cu productivitatea plantelor. Va fi evaluat impactul infecţiei virale şi radiaţiei gama în inducerea formelor cu variaţii morfologice şi identificate somaclonele de orz de primăvară cu însuşiri agrobiologice nespecifice genotipurilor iniţiale. Va fi apreciată diversitatea morfologică şi stabilită puterea de influenţă a infecţiei virale şi/sau razelor gama în complimentarea variaţiilor induse prin cultura in vitro. Vor fi identificate condiţiile de inducere a androgenezei şi morfogenezei in vitro şi stabiliţi factorii ce influenţează cota plantelor verzi (plante haploide și dubluhaploide), obţinute prin cultura de antere la plantele de cereale (grâu şi orz).
2011
2249.1
2012
2507.1
2013
2579.1
2014
3091.7
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0