Crearea hibrizilor înalt productivi, rezistenţi la boli şi dăunători, a culturilor de sorg, producerea seminţelor de categorii superioare şi perfecţionarea tehnologiei de cultivare

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Moraru Gheorghe Andrei
11.817.04.16A
2011
Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM
2012
Institutul de Protecţie a Plantelor şi Agricultură Ecologică al AŞM
2013
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
2014
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi reprodusă colecţia de 80 de linii amdrosterile pentru a fi asigurată vitalitatea colecţiei pentru depozitare de lungă durată (4-5 ani) şi folosită în procesul de ameliorare. Vor fi autopolenizate genotipurile performante din pepinierele de selecţie, retroîncrucişate liniile androsterile, distinse 5-8 linii consangvinizate şi 2-3 linii androsterile, evidenţiati 10-15 hibrizi competitivi, rezistenţi la boli şi dăunători. O linie consangvinizată va fi prezentată ca material ştiinţific finalizat şi înaintat un hibrid pentru a fi transferat la Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante. Vor fi rebutate din pepiniere familiile atipice, atacate de boli, vor fi obţinute seminţe de superelită a trei forme paterne şi ale unei forme mamă a hibrizilor omologaţi. Vor fi identificate speciile principale ale agenţilor patogeni şi dăunători pentru cultura sorgului. În pepinierele de selecţie şi încercări vor fi evidenţiate formele de sorg rezistente. Va fi testat procedeul şi instalaţia pentru uscarea seminţei culturilor de sorg în partide mici (300-1000 kg).
2012
Va fi evidenţiat ca produs finalizat al unui polenator şi al unei linii androsterile de sorg boabe. Va fi transferat în Comisia de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante (CSPTSP) un hibrid de soriz cu calităţi nutritive înalte. Va fi evidenţiat un hibrid sorg x iarbă de Sudan cu calităţi furajere înalte în vederea transmiterii pentru testare în anul 2013 în CSPTSP. Va fi înmulţită sămînţa necesară de superelită şi elită (a 2 forme mamă şi a 3 forme tată) şi înmulţită sămînţa de F1 a hibrizilor de sorg omologaţi şi perspectivi.
2013
Vor fi însămânţate 80 mostre de iarbă de Sudan din reproducerea anului 2008 pentru depozitarea seminţei la Banca de gene a Institutului de Genetică. Vor fi : - distinse 6-8 linii consangvinizate, 2-3 linii androsterile; - evidenţiaţi 10-15 hibrizi competitivi; - un polenator va fi prezentat ca material ştiinţifi c fi nalizat; - transferat în CSPTSP un hibrid de sorg x iarbă de Sudan cu o productivitate de biomasă 60-70 t/ha/an; -prezentate în AGEPI două cereri de invenţie pentru raţionalizarea ameliorării culturilor de sorg. Vor fi amplasate pepeniere semenologice a 2-3 linii androsterile şi 3 polenatori (forme parentale a hibrizilor perspectivi) pentru a colecta seminţe de superelită. În colaborare cu SRL Andigor va fi multiplicată seminţa a două forme mame şi 30-40 t seminţe de generaţia întâi a hibrizilor omologaţi. Vor fi identifi cate speciile principale ale agenţilor patogeni şi evidenţiate formele rezistente ale plantei-gazdă. Va fi depistat un donor de rezistenţă la boli şi unul la afi de, studiate măsurile şi folosirea preparatelor de combatere a afi delor şi rozătoarelor în câmp. Vor fi apreciate schemele optimale pentru producerea materialului semincier şi elaborate două standarde şi o instrucţiune tehnologică referitor la colectarea şi procesarea boului de soriz în crupe, brizătură de soriz, griş şi făină.
2014
Va fi evaluată capacitatea de germinare a materialului semincer de sorg aflat la depozitare precum și din reproducţia anilor precedenţi (90 mostre). Vor fi selectate şi depuse în Banca de Gene a centrului Resurse Genetice vegetale a IGFPP 750 - 800 mostre de diferite varietăţi de sorg pentru păstrare pe termen mediu (10-12 ani). Va fi elaborată metoda prelevării şi păstrării mostrelor de sorg. Vor fi evaluate genotipurile performante din pepenierele de selecţie (150-180 mostre), hibrizii backcross, liniile androsterile (20-25 linii), 3 linii consangvinizate; evidenţiati 2-3 hibrizi competitivi, rezistenţi la boli şi dăunători. Va fi finalizată evaluarea unei linii consangvinizate. Vor fi rebutate din pepinierele seminologice familiile netipice, sensibile la boli, vor fi obţinute seminţe de superelită și elită a 4 forme mamă şi de generația întâi a 4 hibrizi de sorg omologaţi și perspectivi. Vor fi elaborate Recomandări pentru cultivarea sorgului in condiţiile Republicii Moldova.
2011
620.9
2012
647.4
2013
674.8
2014
536.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0