Politici publice cu privire la reîntoarcerea şi reintegrarea migranţilor de muncă în Republica Moldova din perspectiva integrării europene

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Moşneaga Valeriu
11.817.07.30F
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Patrimoniul Naţional şi dezvoltarea societăţiiFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi elaborat fundamentul teoretico-metodologic al investigaţiei axat pe problematica migraţiei circulare, şi anume a proceselor de reîntoarcere a migranţilor moldoveni de muncă din străinătate şi de reintegrare a lor în societatea de origine. Vor fi evidenţiate şi analizate principalele paradigme, concepte şi teorii referitor la fenomenul studiat cu identificarea celor cu potenţial înalt de utilitate şi aplicabilitate pentru Republica Moldova. Vor fi dezvăluite diferite aspecte ale problemei din perspectiva analizei structural-funcţionale (instituţional, normativ, administrativ, financiar, tehnico-material, social, economic, profesional, informaţional, psihologic) şi stabilite interacţiunile ei cu alte fenomene şi procese sociale din perspectiva analizei sistemice (şomaj, politica socială, politica de ocupare, politica demografică, integrare europeană), reieşind din specificul problematicii şi practicii autohtone. Va fi elaborată o concepţie optimă şi integră a problemei investigate cu respectarea specificului cercetării şi a obiectivelor acesteia, vor fi formulate ipoteze generale şi de lucru, identificate şi operaţionalizate principalele variabile ale fenomenului în cauză cu stabilirea corelaţiilor complexe dintre ele. Va fi pregătită baza metodică şi metodologică completă a cercetării în vederea asigurării suportului empiric al studiului, vor fi evidenţiate tehnici, procedee şi suportul tehnico-material de aplicare a metodelor selectate, vor fi pregătite instrumentele de investigaţie (chestionare, ghiduri de interviu ş.a.) cu instrucţiuni detaliate de utilizare a acestora. Va fi testată eficienţa suportului metodologic şi metodic în cadrul cercetării pilot, vor fi perfecţionate metodele, tehnicile şi instrumentele de investigaţie după rezultatele studiului pilot în vederea unei realizări cât mai eficiente a scopului şi obiectivelor cercetării în condiţiile reale de realizare a proiectului.
2012
Vor fi organizate cercetări de teren pe problema investigată: cercetări sociolo­gice calitative (focus-grupuri şi interviuri individuale aprofundate cu 50 de migranţi de muncă din Republica Moldova, interviuri individuale în profunzime cu 5-7 experţi pe problematica migraţionistă, studii de caz în problema revenirii şi reintegrării migranţilor de muncă în societatea moldo­venească); cantitative (sondaj de opinie consacrat proceselor migra­ţioniste în cauză pe baza unui eşantion de 500 de respondenţi migranţi de muncă reîntorşi în Republica Moldova de peste hotare). Vor fi prelucrate şi sistematizate datele empirice obţinute prin intermediul meto­delor şi tehnicilor speciale cu utilizarea tehnologiilor moderne (programul SPSS ş.a.). Va fi creată Baza completă de date empi­rice de ordin cantitativ (statistice) şi cali­ta­tiv (în limbaj natural) însoţite de tabele, grafice, comentarii cu posibilitatea de verificare şi reproducere a informa­ţii­lor colectate (chestionare şi ghiduri de inter­viu completate, înregistrări audio ale focus-grupurilor, interviurilor în profun­zime ş.a.).
2013
Vor fi evidenţiaţi şi analizaţi factorii determinanţi şi problemele existente în procesul de elaborare şi realizare a politicilor publice în domeniul migraţiei, cât şi evaluarea calităţii acestora în cazul Republicii Moldova, din perspectiva integrării europene. Vor fi organizate cercetări de teren şi colectarea materialului empiric privind fenomenul studiat, cu utilizarea diferitelor metode statistice şi sociologice (anchetă, interviuri cu migranţi de muncă şi experţi în domeniu, content-analiză etc.). Vor fi elaborate recomandări privind efi cientizarea politicilor publice, în vederea stimulării reîntoarcerii migranţilor de muncă în Republica Moldova şi asigurării unei reintegrări efi ciente şi durabile a lor în societatea de origine.
2014
Va fi efectuată analiza normelor şi practicilor statelor străine în reglementarea proceselor migraţioniste, în mod special a ţărilor în tranziţie (statele CSI) sau cu experienţă de tranziţie recentă similară cazului Republicii Moldova (ţările Europei de Est). Metode: content-analiza actelor normative, programelor speciale în domeniu, interviuri cu experţi străini. Extrapolarea teoretică a avantajelor managementului migraţional străin în mediul autohton, determinarea gradului de compatibilitate a acestora cu realităţile din Republica Moldova şi elaborarea unui set de potenţiale soluţii în problema migraţiei circulare preluate din standardele şi practica europeană şi adaptate la specificul societăţii moldoveneşti. Examinarea potenţialului de eficientizare a activităţii principalelor instituţii şi organizaţii implicate direct sau indirect în managementul migraţiilor circulare, evidenţierea posibilităţilor de depăşire a factorilor ce defavorizează şi frânează procese de reîntoarcere şi reintegrare a migranţilor de muncă în Republica Moldova, depistarea şi caracterizarea premiselor şi condiţiilor pentru înlăturarea sau minimizarea unor asemenea circumstanţe cu impact negativ, pe de o parte, şi fortificarea elementelor ce stimulează şi optimizează procesele respective, pe de altă parte. Va fi elaborat şi promovat un sistem integru de recomandări cu caracter aplicativ multilateral, general la nivel macro (al societăţii în ansamblu) şi special la nivele mezo şi micro (al organizaţiilor şi subiecţilor sociali) pe baza analizei şi sintezei practicii naţionale şi internaţionale în domeniu, a cercetării şi evaluării potenţialului şi condiţiilor de optimizare a sistemului de management migraţional din Republica Moldova în vederea racordării acestuia la standardele Uniunii Europene în cadrul politicii de integrare europeană.
2011
200.0
2012
236.0
2013
203.0
2014
227.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0