Evaluarea riscului tromboembolic în fibrilaţia atrială nonvalvulară şi optimizarea controlului anticoagulant

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Grosu Aurel Andrei
11.817.09.40A
IMSP Institutul de Cardiologie
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi elaborată ancheta de analiză a datelor conform protocolului studiului şi chestionarului pacientului, ce va include datele selectate din fişa de observaţie clinică (istoricul bolii, datele de laborator şi instrumentate). Se va finisa colectarea datelor din fişele de observaţie ale pacienţilor cu AVC spitalizaţi în secţia de neurologie a spitalului municipal nr.3. Se va efectua analiza preventivă a datelor obţinute. Vor fi rechemaţi pacienţii cu AVC şi FA pentru controlul în dinamică. Vor fi reexaminaţi pacienţii selectaţi cu AVC şi FA în condiţiile Institutului de Cardiologie. Va fi efectuată analiza statistică a datelor obţinute la etapa de examinare a fişelor de observaţie şi la etapa de reexaminare activă. Se vor analiza rezultatele obţinute în urma prelucrării statistice a datelor.
2012
Vor fi estimate caracteristicile generale ale pacienţilor din loturile formate, inclusiv ale celor cu implant de stimulator cardiac.
2013
Vor fi rechemaţi 50 pacienţi cu fi brilaţie atrială şi 20 pacienţi cu FA şi implant de stimulator cardiac cu examinarea în Institutul de Cardiologie conform programului stabilit. Studierea datelor din literatura mondială la tema studiului. Examinarea a 10 bolnavi prin ecografi e transesofagiană. Aprecierea la 10 bolnavi a biomarcherilor pentru tromboza atrială. Vor fi examinaţi pacienţii selectaţi în Institutul de Cardiologie - 30. Aprecierea prezenţei complicaţiilor tromboembolice silenţioase prin examen tomografic cerebral la 10 pacienţi. Examinarea a 10 bolnavi prin ecografi e transesofagiană. Aprecierea la 10 bolnavi a biomarcherilor pentru tromboza atrială. Studierea datelor din literatura mondială la tema studiului. Codifi carea rezultatelor (50 fi şe) obţinute cu introducerea datelor în programul de calcul matematic. Studierea datelor din literatura mondială la tema studiului. Analiza statistică preventivă a rezultatelor primite şi refl ectarea datelor obţinute în publicaţii.
2014
Se vor obţine date referitoare la rata morbidităţii şi mortalităţii prin complicaţii tromboembolice, inclusiv prin leziuni cerebrale ischemice silenţioase la pacienţii cu fibrilaţie atrială nonvalvulară. Se va determina ponderea fibrilaţiei atriale în dezvoltarea accidentelor cerebrovasculare şi analiza structurii factorilor de risc ai strokului. Se va aprecia rolul terapiei antitrombotice în prevenirea complicaţiilor tromboembolice, cât și rata prescrierii anticoagulantelor orale la pacienţii cu fibrilaţie atrială şi risc tromboembolic înalt. Se vor obține date cu referire la rata complicaţiilor tromboembolice la bolnavii cu fibrilaţie atrială în asociere cu bradiaritmie (supuşi implantului de stimulator cardiac) în raport cu terapia anticoagulantă şi modalitatea de stimulare. Se va determina importanţa unor tulburări metabolice şi endocrine (sindrom metabolic, diabet zaharat, hipertiroidie, obezitate, hiperlipidemie) în apariţia complicaţiilor tromboembolice la pacienţii cu fibrilaţie atrială.
2011
490.0
2012
543.5
2013
433.0
2014
475.6
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0