Crearea şi implementarea a noi soiuri de culturi legumicole şi modernizarea tehnologiilor de cultivare

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Botnari Vasile Tudor
11.817.04.29A
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi testate sursele de tomate pentru cultura protejată şi cîmp deschis, ardei dulce şi iute, castraveţi, cartof, dovleac şi altele în scopul evidenţierii, purificării şi menţinerii surselor necesare pentru hibridările din anii următori. Vor fi obţinute noi soiuri şi hibrizi la culturile legumicole. Vor fi obţinute noi date despre gradul de îmburuienire şi infecţie la culturile legumicole şi cartofi în scopul combaterii buruienilor, bolilor şi dăunătorilor. Vor fi obţinute date preventive despre acţiunea unor produse şi elemente tehnologice în procesul de condiţionare şi pregătire a seminţelor de legume pentru semănat.
2012
Vor fi selectate 4 soiuri de perspectivă de cartof, 3 linii de tomate, 1 soi nou de tomate, 2 soiuri de ardei, o linie de castraveţi şi una de dovlecel. Vor fi reproduse şi menţinute seminţe de linii şi forme parentale în număr de 69 de poziţii în cantitate de 2,5 kg. Vor fi produse seminţe de legume de categorii superioare: tomate – 5 kg, castraveţi – 8 kg, ceapă – 5 kg, ardei – 1,5 kg. Vor fi testate şi recomandate pentru omologare 2 preparate noi, în scopul încrustării şi fortificării seminţelor înainte de semănat. Vor fi testate şi recomandate pentru omologare 7 produse noi de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor la culturile legumicole şi cartof.
2013
Se vor crea şi selecta soiuri noi de culturi legumicole şi cartof, competitive pentru cultivare în cultura organică. Se vor reproduce seminţe de linii forme parentale, soiuri noi şi omologate pentru menţinerea procesului de ameliorare şi reproducerea soiurilor destinate pentru cultura ecologică. Vor fi studiate şi testate unele elemente tehnologice şi metode de diminuare a gradului de degenerare a cartofului în procesul producerii seminţelor. Vor fi obţinute seminţe de categorii superioare la soiurile de ardei, tomate castraveţi, ceapă, dovlecel şi vor fi stabiliţi parametrii tehnologici de cultivare şi multiplicare a acestor seminţe. Vor fi obţinute date preventive despre infl uenţa unor produse chimice în fortifi carea procesului de germinare a seminţelor de legume. Vor fi elaborate normele de aplicare pentru încrustarea seminţelor de legume. Vor fi obţinute noi date despre gradul de îmburuienire la culturile legumicole, evaluată efi cacitatea măsurilor agrotehnice şi a erbicidelor în diferite doze şi modalităţi de aplicare.
2014
Vor fi create soiuri noi de legume, înalt productive, adaptate pentru cultivarea lor în cultura intensivă şi organică.Vor fi obţinute date despre degenerarea cartofului în dependenţă de soi, tehnologia de cultivare, de păstrare a materialului semincer etc. Vor fi apreciate efectele obţinute şi normele de aplicare a substanţelor cu capacităţi de acumulare şi menţinere a umidităţii în zona radiculară a plantelor. Vor fi obţinute date despre influenţa unor substanţe în sporirea energiei şi facultăţii germinative a seminţelor de legume şi importanţa acestor indici asupra productivităţii legumelor. Vor fi obţinute date noi despre gradul de îmburuienire, rezistenţa şi toleranţa plantelor de legume şi cartofi faţă de cele mai răspândite specii de buruieni, principalii agenţi patogeni şi fitofagi.
2011
610.5
2012
900.5
2013
915.5
2014
995.5
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0