Studiul proceselor ecochimice si elaborarea tehnologiilor de tratare a mediul ambiant

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Duca Gheorghe Grigore
11.817.08.46A
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi obţinute datele noi privind transformarea fotochimică şi hidroliză a poluanţilor în apă, ceea ce va contribui la gestionarea ştiinţifică a proceselor de autopurificare chimică ale acestora. Se vor optimiza procesele de oxidare a coloranţilor textili de diferit tip şi a substanţelor auxiliare textile din apele reziduale textile prin combinarea metodelor de oxidare catalitică cu peroxidul de hidrogen, iradierea cu razele UV; se vor optimiza condiţiile optime de degradare şi de mineralizare a poluanţilor din apele reziduale textile. Va fi elaborată tehnologia şi testată instalaţia de reducere a noxelor produse de autovehicule cu 1,3 – 1,5 ori. Vor fi obţinuţi compuşi noi cu activitate anti-HIV pe baza compuşilor complecşi de incluziune ai ciclodextrienilor cu derivaţii oxindolului.
2012
Vor fi optimizate procesele de tratare a apelor de coloranţi activi şi substanţe auxiliare prin oxidarea fotocatalitică cu TiO2 în prezenţa şi în lipsa peroxi­dului de hidrogen. Va fi produsă o instalaţie complexă pentru studierea cineticii şi mecanis­mului proceselor biochimice anaerobe metanogeneze. Vor fi determinate perioadele de înjumă­tăţire a concentraţiei poluanţilor în me­diu; vor fi obţinuţi parametrii cinetici de transformare fotochimică şi redox-catalitică a poluanţilor în apă, care pot fi aplicate pe diferite surse de ape naturale. Vor fi alese componentele şi metodele optime pentru obţinerea sistemelor multi­componente cu proprietăţi anti­tuber­culoase. Va fi obţinută diminuarea conţinutului de cenuşă în gazele de eşapament ale motoarelor cu ardere internă la 60-80% în comparaţie cu lipsa dispozitivului.
2013
Vor fi optimizate metode de oxidare şi mineralizare a coloranţilor textili în prezenţa substanţelor auxiliare (surfactanţi şi etilenglicol) ce se conţin în ape reziduale textile prin aplicarea metodelor chimice, fotochimice (în prezenţă de dioxid de titan) şi electrochimice. Va fi elaborată schema tehnologică de tratare a apelor ce conţin amestec de compuşi organici sus numiţi. Va fi elaborată schema funcţională a reactorului şi va fi testată o tehnologie complexă, ce include operaţiile de tratare preliminară hidrolitică a borhotului, dozarea microadaosurilor, sistemul de introducere a borhotului şi menţinere a nivelului acestuia în reactorul de acţiune continuă, cu asigurarea condiţiilor de schimbul şi transfer de mase, efectului hidrogenului electrolitic asupra procesul metanogenic, colectarea şi analiză a biogazului pentru utilizarea lui. Va fi elaborată documentaţia de construcţie şi organizată confecţionarea reactorului anaerob de laborator la uzina “Аlimentarmaş”, vor fi petrecute testări experimentale, analiză cromatografi că a fazelor solide, lichide şi gazoase a produselor de tratare anaerobă a borhotului, testările sedimentelor privind indicii calitative şi vor fi elaborate recomandări pentru utilizarea lor. Vor fi studiate legităţile cinetice de transformare chimică şi fotochimică a coloranţilor activi şi direcţi, precum şi a substanţelor tensioactive în condiţiile mediului acvatic şi propuse recomandări privind participare ale acestora în procese de autopurifi care chimică a apelor naturale. Va fi elaborat şi confecţionat un neutaralizator simplu şi fi abil pentru gazele de eşapament ale motorului Diesel cu captarea concomitentă a cenuşii –celui mai cancerigen component al gazelor de eşapament. Vor fi obţinute şi standardizate sistemele de transport al remediilor antituberculoase la ţintă.
2014
Vor fi elaborate metode de tratare a apelor reziduale textile de coloranţi textili şi substanţe auxiliare (surfactanţi şi etilenglicol) prin aplicarea metodelor fizico-chimice combinate. Va fi ela¬borată schema tehnologică de tratare a apelor reziduale textile. Va fi realizată arderea mai completă a motorinei în scopul reducerii consumului acesteia (15%) şi diminuarea emisiilor nocive în atmosferă de 1,2-1,3 ori. Vor fi elaborate recomandările privind parametrii cinetici ce caracterizează starea ecologică a obiectelor acvatice
2011
680.0
2012
815.0
2013
703.0
2014
784.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0