Pragmatica şi analiza discursului

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Bărbuţă Ion Petru
11.817.07.07F
Institutul de Filologie al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Patrimoniul Naţional şi dezvoltarea societăţiiFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Se va elucida situaţia din domeniul pragmaticii în vederea clarificării stadiului actual al cercetărilor privind interpretarea conceptelor-cheie din lingvistica textului şi din analiza discursului. Se vor analiza diferitele modalităţi de interpretare a conceptului de enunţ şi a celui de text prin compararea şi analiza critică a concepţiilor şi teoriilor existente. Se vor stabili caracteristicile esenţiale ale enunţului şi ale textului în calitatea lor de unităţi folosite în cadrul interacţiunii comunicaţionale dintre locutor şi alocutor. Se vor identifica perspectivele de interpretare a enunţului şi a textului cu scopul de a răspunde necesităţii unei înţelegeri mai clare atât a modului de organizare, cât şi a mecanismelor de elaborare şi de funcţionare a acestor unităţi în contextul comunicării reale.
2012
Vor fi descrise dimensiunile sintactice, semantice şi pragmatice ale textului. Vor fi identificaţi şi caracterizaţi factorii care asigură unitatea structural-informaţională a textului. Va fi realizată o tipologie a textelor în funcţie de diferite criterii. Vor fi descrise structurile textuale fundamentale (texte cu structură narativă, descriptivă, argumentativă) şi examinate criteriile semantice de categorizare a textelor în scopul identificării rețelelor semantice prezente în diferite tipuri de texte. Vor fi determinate mijloacele lingvistice de actualizare a conţinutului textual şi a legăturilor structural-informaţionale din cadrul textului. Se va stabili modalitatea de manifestare a actelor de vorbire în cadrul textului dialogic.
2013
Va fi realizată o descriere a actului enunţiativ individual în calitatea sa de factor de conversiune a codului în discurs. Va fi examinat rolul elementelor de diferite niveluri la constituirea enunţului şi a textului ca produse ale comunicării. Va fi analizată şi stabilită interdependenţa dintre factorii extralingvistici şi semnifi catul enunţului şi al textului. Vor fi analizate şi identifi cate condiţiile de producere şi de receptare ca factori de constituire a semnifi caţiei textului. Va fi examinat potenţialul semantic şi pragmatic al enunţului şi al textului ca entităţi primordiale.
2014
Vor fi analizate unităţile comunicative din perspectiva relaţiilor existente între conţinutul codificat şi factorii extralingvistici implicaţi de actul enunţiativ individual. Va fi analizat textul din perspectiva categoriilor care îl caracterizează. Se va urmări implicarea analizei fenomenologice în clasificarea textelor. Vor fi stabilite criteriile semantice și cele pragmatice de clasificare a textelor. Va fi elaborată o schemă de clasificare unitară a textelor.
2011
363.9
2012
389.7
2013
794.7
2014
864.6
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0