Cercetarea fenomenului de recuperare, iniţiat prin corijarea neurochirurgicală a circuitului sanguin magistral, la bolnavul cu AVC ischemic constituit

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Timirgaz Valeriu Vasile
11.817.09.24A
Institutul de Neurologie si Neurochirurgie ”Diomid Gherman”
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Sănătate şi BiomedicinăAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi elaborată metodologia de asistenţă multidisciplinară (neurolog, ecografist, neurochirurg, echipă-reabilitare) pentru pacienţii cu AVC ischemic. Vor fi ajustate şi implementate recomandările de examinare complexă a bolnavilor cu AVC la diverse etape evolutive, respectînd Clasele de recomandări şi Nivelele de evidenţă europene. Va fi elaborat şi aplicat complexul de reabilitare a bolnavilor cu AVC prin implementarea metodelor şi tehnicilor moderne de recuperare: biofeedback stabilografic, stimularea electrică funcţională, administrarea toxinei botulinice.
2012
Vor fi determinate scalele de elaborare a deficitului motor şi cognitiv la pacienţii din grupul de studiu. Va fi cuantificat riscul operator la pacienţii cu patologie ocluzivă a sistemului carotidian şi AVC ischemic constituit în dependenţă de gradul de stenoză şi expresivitatea patologiei ischemice cerebrale. Va fi elaborat algoritmul de investigaţii preoperatorii în scopul depistării factorilor de risc adiţionali. Vor fi apreciaţi factorii principali de influenţă negativă sau pozitivă asupra recuperării funcţionale, a deficitului activităţilor psiho-motorice, a dinamicii lor conform vârstei, sexelor, tipului şi lateralităţii AVC. Vor fi determinate mijloacele şi condiţiile ce contribuie la eficientizarea dinamicii de recuperare. Vor fi stabilite metodele de inducere a neuroprotecţiei perioperatorii şi examinate posibilităţile de evaluare a acesteia. Vor fi evaluate metodele de cercetare a rezultatelor inducerii fenomenului de precondiționare ischemică. Se vor elabora criteriile de selecţie a eşantionului grupului experimental şi martor prin testările şi măsurătorile respective. Va fi implementată programa alternativă de recuperare pe etape şi metodica respectivă de aplicare a acesteia şi va fi efectuată interpretarea grafică şi matematico-statistică a datelor obţinute şi compararea acestora între grupe şi în interiorului grupei.
2013
Va fi elaborat chestionarul şi anchetarea specialiştilor pentru analiza experienţei şi principiilor metodice aplicative ale tehnicilor de biofeedback stabilografc. Se va analiza şi interpreta rezultatele chestionarului. Vor fi elaborate programe de reabilitare cu aplicarea tehnicilor de biofeedback stabilografc şi studierea efi cacităţii acestora. Se va achiziţiona stimulator magnetic transcranian şi se va implementa în tratamentul recuperator complex al pacienţilor post-AVC a metodei de stimulare magnetică transcraniană. Se va studia procesele de neuroplasticitate în rezultatul aplicării stimulării agnetice transcraniene. Vor fi elaborate programe complexe de reabilitare a pacienţilor post-AVC cu includerea stimulării magnetice transcraniene. Se vor organiza experimente cu aplicarea diferitor tehnici de stimulare electrică funcţională în programul de reabilitare a pacienţilor post-AVC. Se va evalua efectul stimulării electrice funcţionale asupra parametrilor clinici în timp la pacienţii cu hemipareză post-AVC. Se vor evalua programe complexe de reabilitare a pacienţilor post-AVC cu aplicarea stimulării electrice funcţionale pentru efi cientizarea procesului recuperator. Se va organiza şi desfăşura experimentul constatator de recuperare şi implementarea programei bazate pe tehnici de biofeedback stabilografc. Se va evalua efi cienţa programei şi metodei propuse prin interpretarea grafi că şi matemaico-statistică a datelor obţinute.
2014
Va fi elaborat chestionarul, anchetați specialiştii pentru analiza experienţei şi principiilor metodice moderne de kinetoprofilaxie secundară pentru pacienţii ce au suferit ischemie cerebrală. Va fi stabilită metodologia neuromonitoringului multi-modal intraoperator prin intermediul dopplerografiei transcraniene și oximetriei cerebrale. Se vor determinarea obiectivele, mijloacele, metodele şi formele de evaluare specifice în programa de kine-toprofilaxie pentru pacienţii ce au suportat ischemia cerebrală. Se va determina eficacitatea intervenţiilor chirurgicale de revascularizare cerebrală prin bypass extraintracranian şi endarterectomie din artera vertebrală în segmentul V1. Se va implementa şi determina eficienţa conţinutului programei de kinetoprofilaxie secundară pentru pacienţii ce au suportat ischemia cerebrală. Stabilirea gradului de informativitate a CT perfuziei cerebrale ca indicație pentru operațiile de revascularizare si studierea efectictivității. Se va elaborarea protocolul instituţional de evaluarea a pacienţilor cu patologie ocluzantă la pacienţii cu ictus ischemic constituit.
2011
739.8
2012
636.0
2013
534.2
2014
498.4
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0