Elucidarea capacităţii de coordonare şi integrare a funcţiilor în interconexiunea „rădăcină – tulpină - frunze” a unor specii de plante de cultură în diferite condiţii hidro-termice, nutriţie minerală şi salinizare

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Ştefîrţă Anastasia Arseni
11.817.04.02F
2011
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
2012
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
2013
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
2014
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi demonstrată dependenţa perturbărilor integrităţii funcţionale a plantei de gradul de modificare a gradienţilor apei (CA, Ψw, Lp) şi intensitatea destrucţiilor oxidative în organe; vor fi evidenţiate interrelaţiile status-ului apei în partea apicală a frunzelor, potenţialului hidric al frunzelor şi rădăcinilor şi rolul lor în productivitatea plantelor expuse acţiunii repetate şi complexe a insuficienţei de umiditate şi salinizare; vor fi stabilite particularităţile acţiunii elementelor nutritive şi microorganismelor asupra status-ului mineral în rădăcini şi frunze a plantelor (viţa de vie, sfecla de zahăr şi soia), activităţii NR (nitrat reductaza) în zona rizosferei şi în frunze, precum şi a rezistenţei la factorii nefavorabili de creştere (secetă, temperatura); va fi evaluat impactul stării fiziologice a rădăcinilor plantelor asupra activităţii enzimatice a solului în legătură cu ciclul biogeochimic al azotului şi fosforului.
2012
Vor fi evaluate strategiile de evitare a afectării integrităţii funcţionale cauzate de secetă la plante cu diferit tip de sistem radicular (Ph. vulgaris L. şi Z. mays L) şi demonstrat rolul homeostazei apei în păstrarea echilibrului funcţional şi legăturii dintre organe. Vor fi evidenţiate corelaţiile dintre gradul de modificare a parametrilor statusului hidric în rădăcini şi frunze cu productivitatea plantelor expuse acţiunii repetate şi complexe a insuficienţei de umiditate şi salinizare. Corelaţia modificărilor activităţii enzimelor (nitratreductazei, fosfatazei, peroxidazei, chitinazei, ureazei) şi conţinutului elementelor nutritive în solul rizosferic, rădăcini şi lăstar, cu productivitatea plantelor în funcţie de aplicarea nutrienţilor minerali în complex cu unele microorganisme ce vor servi ulterior pentru argumentarea ştiinţifică a procedeelor noi de reglare a regimului nutritiv în sistemul sol-plantă prin sporirea accesibilităţii elementelor nutritive din mediu.
2013
Vor fi stabilite repercusiunile perturbării capacităţii de coordonare a funcţiilor în condiţii de secetă, de dereglare a echilibrului nutritiv şi salinizării solului asupra schimbării coraportului genetic predeterminat al biomasei, reducerii ratei organelor generative şi productivităţii plantelor. Va fi argumentă implicarea apei în activitatea centrelor de organizare privind controlul realizării capacităţii de integrare a funcţiilor organelor polare - lăstar şi rădăcină; stabilit efectul accesibilităţii apei, elementelor nutritive, substanţelor fi ziologic active şi produselor metabolismului microorganismelor în realizarea potenţialului de adaptare al plantelor în condiţii nefavorabile.
2014
Vor fi relevate mecanismele de acţiune a nutrienţilor şi derivatelor de microorganisme asupra capacităţii de reglare a proceselor fiziologice a plantelor la nivel de organism și de sporire a eficienţei elementelor nutritive în realizarea mai deplină a potenţialului de productivitate. Prin stabilirea specificului proceselor enzimatice a metabolismului azotului vor fi argumentate cele mai adecvate forme de azot exogen pentru diferite soiuri de soia, privind optimizarea integrității funcționale a plantelor în condiţii de fluctuaţie a umidităţii solului. Se va evidenţia rolul tulpinii în coordonarea statusului hidric al frunzelor şi rădăcinilor, vizând realizarea productivităţii şi rezistenţei plantelor de soia expuse acţiunii repetate şi complexe a salinizării şi insuficienţei de umiditate. Se preconizează de demonstrat codependența și semnificația apei și fitohormonilor în păstrarea capacității de integrare a funcțiilor plantelor, în diminuarea impactului secetei asupra destrucțiilor oxidative, proceselor de senescență, creșterii, dezvoltării și productivității plantelor. Va fi elaborată concepţia despre semnificația apei și elementelor nutritive în coordonarea şi integrarea funcţiilor plantelor ca premisă a rezistenţei la condiţii nefavorabile de umiditate, nutriţie minerală şi salinizare; vor fi identificate principiile științifice de evitare a perturbării legăturilor funcţionale dintre organe; procedeele de inducere a proceselor adaptive şi optimizare a realizării potenţialului de productivitate în condiții suboptimale.
2011
1213.3
2012
1622.9
2013
1675.0
2014
2007.9
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0