Template de nanotuburi de TiO2 pentru aplicaţii în senzori de gaze şi dispozitive optoelectronice

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Tighineanu Ion Mihail
11.817.05.19A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi elaborate tehnologii cost-efective pentru producerea nanotuburilor de TiO2 cu morfologie dirijată. Va fi demonstrată posibilitatea obţinerii nanotuburilor de TiO2 cu structură cristalină şi conductibilitate dirijată. Vor fi produse nanotuburi de TiO2 cu straturi catalitice de grosime dirijată pentru senzorii de gaze. Va fi determinată influenţa parametrilor fizici şi morfologici asupra sensibilităţii la hidrogen şi oxid de carbon a structurilor tubulare de TiO2. Vor fi elaborate condiţiile tehnologice de optimizare a parametrilor dinamici şi de producere a senzorilor de gaze cu efect de autocurăţare.
2012
Vor fi elaboraţi senzori cu diferit design în baza unui nanotub, a unor grupuri de nanotuburi sau a matricelor de nanotuburi de TiO2, precum şi schemele electronice pentru aceşti senzori. Vor fi confecţionate mostre de laborator ale senzorilor de hidrogen şi monoxid de carbon. Vor fi testaţi parametrii de sensibilitate şi proprietăţile de autocurăţare ale acestor senzori.
2013
Va fi determinată dependenţa distribuţiei spectrale a luminescenţei nanotuburilor de TiO2 de temperatura electrolitului, curentul şi tensiunea aplicată în procesul tratamentului electrochimic, de temperatura tratamentului termic ulterior şi de doparea cu impurităţi de C şi N. Vor fi identifi cate modurile de vibraţie şi spectrele de fotoconductibilitate a nanotuburilor de TiO2 în funcţie de condiţiile tehnologice de preparare şi de dopare cu impurităţi. Va fi determinată posibilitatea de intensifi care a luminescenţei şi de schimbare a spectrelor de luminescenţă şi de fotoconductibilitate prin depunerea formaţiunilor metalice de Au şi Ag în nanotuburi de TiO2. Vor fi determinate proprietăţile de propagare a radiaţiei electromagnetice în masive de nanotuburi şi în nanotuburi metalizate de TiO2 şi proprietăţile de focalizare a radiaţiei cu lentile fabricate din masive de nanotuburi. Va fi determinată sensibilitatea la radiaţii cu diferite lungimi de undă a nanotuburilor de TiO2 şi a structurilor din nanotuburi cu coloranţi şi implementarea lor în senzori de radiaţie şi celule fotoelectrice.
2014
Vor fi elaborate metode de reducere a timpului de relaxare a răspunsului structurilor nanotubulare TiO2 după expunerea la gaze ca CO, NO, H. Va fi studiat timpul de reacţie şi de restabilire a rezistenţei structurilor nanotubulare TiO2 după expunerea la hidrogen, oxid de carbon şi oxid de azot în funcţie de temperatură. Vor fi elaborate metodele de depunere a straturilor metalice sub formă de spirală sau meandru cu scopul de a curăţa suprafaţa activă a structurii de TiO2. Va fi efectuat studiul comparativ al diferitor design-uri, structuri şi scheme electronice favorabile pentru implementarea structurilor din TiO2 în senzori de gaze. Vor fi realizate structuri din membrane nanotubulare de TiO2 acoperite cu diverse metale catalitice ca Ag, Pt, Au şi va fi investigată influenţa acestora asupra parametrilor dinamici ai senzorilor de gaze. Vor fi determinaţi parametrii optimi de funcţionare şi autocurăţare pentru structurile date. Vor fi identificate mecanismele de autocurăţare a senzorilor de gaze în baza nanotuburilor de TiO2 la iradierea cu raze ultraviolete. Vor fi determinate structurile optimale din punct de vedere al parametrilor dinamici ai senzorilor de gaze şi dozele optimale de radiaţie ultravioletă pentru autocurăţarea senzorilor de hidrogen şi oxid de carbon.
2011
324.9
2012
443.3
2013
454.3
2014
582.0
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0