Studiul proceselor chimice şi fizico-chimice în sisteme eterogene policomponente pentru elucidarea fenomenelor de suprafaţă în sistemele acvatice

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Povar Igor Grigore
11.817.08.21F
Institutul de Chimie al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeFundamental2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Va fi elaborat şi utilizat un nou tip de diagrame de distribuţie a speciilor chimice în sisteme eterogene policomponente. Vor fi testate metodele electrometrice pentru stabilirea dinamicii specierii oligomerilor de Al, Cu, Mn şi condiţiilor optime pentru sinteze (raport molar OH-/Men , timp de “îmbătrînire”, concentraţia soluţiei-precursor). Va fi elaborat un procedeu nou (cu o posibilă patentare) de îmbunătăţire a stabilităţii microelectrodului din fibra carbon modificat cu monostrat de mercur. Va fi studiată selectivitatea semnalului electrochimic pentru diverse sisteme acvatice. Vor fi determinaţi parametrii metrologici ai metodologiilor propuse. Corectitudinea rezultatelor va fi evaluată prin metodele de adaos şi prin analiza materialelor de referinţă. Vor fi obţinute mostre de biopolimeri noi pe bază de gelatină şi montmorilonit; evaluată stabilitatea termică a materialelor, în funcţie de concentraţiile gelatinei, a componentei anorganice şi condiţiile de sinteză (izotermale, neizotermale).
2012
Se va elabora o metodă de estimare a acţiunii de tamponare în raport cu toţi componenţii fazei solide în sisteme acvatice eterogene în prezenta mineralelor. Se vor deduce expresii matematice pentru calcularea capacităţii de tamponare ale sistemelor eterogene în raport cu toate componentele fazei solide. Vor fi sintetizaţi adsorbanţi intercalaţi în bază de montmorilonit, utilizând specii oligomerice de aluminiu, cupru, mangan şi în amestec. Vor fi stabilite caracteristicile fizico-chimice ale produşilor intercalaţi şi se va efectua testarea adsorbanţilor obţinuţi în condiţii de laborator în procese de adsorbţie şi catalitice. Va fi studiat mecanismul de evoluţie a hidrogenului pe electrodul de fibră de carbon şi pe electrodul din fibră de carbon modificat cu monostrat de mercur, care va permite îmbunătăţirea proprietăţilor electroanalitice ale acestor electrozi. Vor fi aplicaţi noi agenţi de acumulare cu utilizarea diferitor tehnici voltametrice în scopul măririi sensibilităţii metodelor electrochimice de analiză a metalelor grele. Va fi iniţiat un studiu nou cu aplicarea electrodului din carbon vitros modificat la dozarea compuşilor organici nocivi şi metalelor grele în obiectele mediului ambiant.
2013
Vor fi deduse expresiile matematice pentru calcularea capacităţii de tamponare ale sistemelor heterogene de tip faza lichidă polară – fază lichidă nepolară în raport cu toate componentele sistemului bifazic. Vor fi efectuate calcule termodinamice ale echilibrelor chimice complexe în sisteme bifazice în prezenţa unor specii solubile şi insolubile, organice şi anorganice, monomere şi polimere în sisteme acvatice. Vor fi sintetizaţi adsorbanţi intercalaţi pe bază de montmorilonit, utilizând specii oligomerice de aluminiu. Vor fi stabilite caracteristicile fi zico-chimice ale produşilor intercalaţi, aplicând analiza termică, studiul cu raze X, spectroscopia IR, studiul izotermelor de adsorbţie a azotului (N2, 77 K). Adsorbanţii intercalaţi vor fi testaţi în procese de adsorbţie şi catalitice în condiţii de laborator. Vor fi validate procedurile analitice elaborate pentru analiza compuşilor naturali biologic activi. În scopul ridicării sensibilităţii metodelor electrochimice de analiză cu striping cathodic se vor aplica oxidanţi în sisteme metal polivalent - reagent organic polifuncţional. Vor fi elaborate metode voltametrice cu aplicarea electrodului din carbon vitros modifi cat pentru dozarea compuşilor organici nocivi şi metalelor grele în obiectele mediului ambiant.
2014
Vor fi studiate un șir de sisteme bifazice compuse din două lichide imiscibile de tipul „solvent polar – solvent nepolar”, care conțin un amestec de acizi și baze organice. Va fi verificată validitatea formulelor de calcul a capacității de tamponare față de proton și anion, precum și a relației de reciprocitate a acestora, deduse în etapele anterioare. Se vor selecta sisteme tampon în baza unor calcule termodinamice, în scopul utilizării practice în sinteza organică, farmaceutică și standardizarea electrozilor ion-selectivi. Vor fi stabilite caracteristicile fizico-chimice ale bentonitului Lărguţa (RM) intercalat şi se va efectua testarea adsorbantului în condiţii de laborator în calitate de catalizator, în producerea biocombustibilului din uleiuri vegetale, tehnologii de tratare avansată a apelor uzate și în calitate de catalizatori acizi pentru sinteze chimice fine. Vor fi studiate noi sisteme metal polivalent-reagent organic polifuncțional-oxidant în scopul ridicării sensibilității semnalului analitic, cu utilizarea metodelor electrochimice de analiză. Pentru sisteme concrete vor fi identificate condițiile optime pentru dozarea metalelor toxice la nivel de urme în obiectele mediului ambiant.
2011
926.0
2012
997.7
2013
917.9
2014
949.2
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0