Elaborare mijloace, soluţii tehnice şi tehnologice de eficientizare a utilizării resurselor energetice tradiţionale şi regenerabile întru sporirea funcţionării fiabile a complexului energetic autohton

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Tîrşu Mihai Stefan
11.817.06.02A
Institutul de Energetica al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Eficienţă energetică şi valorificarea resurselor regenerabile de energieAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi elaborate diferite scenarii de dezvoltare a liniilor de transport al energiei electrice pe teritoriul Republicii Moldova cu considerarea funcţionării în paralel a sistemelor energetice adiacente cu cel autohton. Vor fi identificate cele mai avansate tehnologii de producere a energiei electrice la centrale electrice de mică capacitate şi propuse soluţii de acoperire a cererii de energie cu participarea acestora în condiţiile capacităţii limitate de plată a consumatorilor. Va fi elaborat proiectul de schiţă al sistemului complex “pompă de căldură pentru hală de păsări” în baza soluţiilor tehnice energetic eficiente cu agent de lucru ecologic – dioxid de carbon – şi fundamentate ciclurile termodinamice, schemele structurale şi funcţionale principiale de hidraulică şi efectuate calculele sistemului. Vor fi efectuate măsurări experimentale şi se vor modela curbele de tensiune şi curent cu scopul determinării caracteristicilor lor spectrale la staţiile de tracţiune electrice. Vor fi elaborate soluţii tehnice pentru serele solare, ce asigură reducerea de 2-3 ori a pierderilor de căldură, utilizarea a 70-85% din căldura reziduală, umiditatea şi CO2 ale sistemelor de încălzire. Vor fi elaborate modelele matematice ale elementelor constructive ale serelor solare, precum şi a serei integral. Se va elabora mostra sistemului integrat de iluminare în baza celulelor fotovoltaice şi soluţii tehnice de realizare a generatorului electric cu magneţi permanenţi.
2012
Vor fi elaborate şi analizate variantele posibile de dezvoltare a reţelei de transport a energiei electrice a sistemului energetic al Moldovei în condiţiile de aderare la ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators For Electricity), inclusiv cazul deconectării legăturii sincrone a sistemului electroenergetic naţional de la sistemele energetice ale CSI. Vor fi analizate posibilităţile de piaţă ale interconexiunilor existente privind reducerea costului la energia electrică şi propuse soluţii în vederea diminuării scumpirii energiei electrice ca urmare a aderării la Tratatul comunităţii energetice. Va fi elaborată o mostră a filtrului monofazat activ de putere pentru micşorarea armonicilor superioare în reţele electrice de distribuţie, precum şi scheme energetic eficiente de utilizare a instalaţiei cu pompa de căldură cu agent termic ecologic, legi de dirijare şi proiectul de schiţă al instalaţiei pentru industria de prelucrare a laptelui şi se vor determina regimurile raţionale de funcţionare. Vor fi elaborate softuri pentru calculul regimului de funcţionare a serelor solare energetic eficiente întru determinarea indicatorilor de performanţă pentru zona de centru a Republicii Moldova.
2013
Se va determina şi estimă posibilitatea, oportunitatea şi efi cienţa tehnică a scenariilor de dezvoltare a sistemului energetic al Moldovei pentru diferite strategii de aderare la ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators For Electricity). Vor fi elaborate schemele de funcţionare a sistemului energetic în conformitate cu rigorile de stabilitate statică şi determinate cerinţele către echipamentul de asigurare a stabilităţii. Se vor elabora recomandări privind motivarea investiţiilor în dezvoltarea surselor de energie electrică a Republicii Moldova, în condiţiile actuale şi aderării la sistemul energetic european. Vor fi elaborate soluţii tehnice de utilizare efi cientă a pompelor de căldură cu agent termic ecologic şi proiectele de schiţă pentru instalaţia de utilizare a pompei de căldură şi a serelor solare cu consum redus de energie. Vor fi realizate mostre experimentale ale serelor solare cu pierderi de căldură reduse cel puţin de trei ori faţă de cele tradiţionale.
2014
Se va determina şi evalua posibilitatea, oportunitatea şi eficienţa tehnică a scenariilor de dezvoltare a sistemului energetic al Moldovei pentru diferite strategii de aderare la ENTSO-E. Vor fi formulate recomandări de promovare a surselor regenerabile de energie (SER) pe teritoriul ţării în baza analizei tendinţei de dezvoltare a acestora şi a capacităţii disponibile de balansare a puterii lor din regiune. Se vor cerceta regimurile de nesimetrie în transformatoarele de forţă cu multe înfăşurări. Se vor elabora soluţii tehnice de utilizare eficientă în industrie a surselor cu potenţial termic scăzut şi se vor determina experimental parametrii a 2 mostre de seră solară cu elaborarea recomandărilor de rigoare.
2011
1667.8
2012
1913.7
2013
1872.0
2014
2162.8
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0