Intenstificarea proceselor de transfer prin metode electrofizice, hidrodinamice şi cavitaţionale pentru tratarea materialelor şi produselor alimentare

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Bologa Mircea Chiril
11.817.05.04A
Institutul de Fizică Aplicată al AŞM
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2011-01-01 - 2014-12-31
2011
Vor fi studiate particularităţile electrizării lichidelor slab conductibile omogene şi eterogene în câmpuri electrice de diferită intensitate, inclusiv la folosirea electrozilor cu înveliş izolant perforat; se vor stimula şi analiza perturbările electrohidrodinamice referitor la intensificarea transferului de căldură. Prin prelucrarea electrofizică a zerului se va efectua extragerea dirijată a concentratelor proteice minerale, se vor determina regimurile de separare a lactulozei în scopul reglării conţinutului proteic şi mineral, de extragere a fracţiilor proteice în concentrat. Vor fi determinate schimbările structurale ale materiei prime vegetale în scopul argumentării regimurilor de electroplasmolizare cu impulsuri concentrate, perfecţionate schemele pentru energoeficientizarea deshidratării la temperaturi joase. Vor fi cercetate curgerile cavitaţionale în sistem de jeturi în funcţie de forma duzelor de generare a lor, de blocarea curgerii şi viteză, mecanismul de formare şi interacţiune a jeturilor în scopul determinării transformărilor structurale de tip vârtej. Vor fi analizate: caracteristicile spectrale (amplitudine, frecvenţă) ale pulsaţiilor de presiune şi uniformitatea în canalul generatorului de cavitaţie; mecanismele formării cavitaţiei într-un sistem de jeturi bidimensionale; extinderea zonelor de cavitaţie şi de distribuţie a bulelor în secţiunea canalului generatorului, inclusiv prin aplicarea metodei de vizualizare. În baza măsurărilor pulsaţiilor de presiune şi frecvenţă vor fi determinate condiţiile optime de realizare a câmpului uniform cavitaţional în funcţie de intensitatea lui. Vor fi stabilite regimurile modificării diatomitului cu hidroxidul de aluminiu nanodimensional în scopul obţinerii unui sorbent selectiv; verificate legităţile înlăturării fluorului, capacităţii maxime de adsorbţie a sorbentului pentru soluţii model la apele subterane cu asigurarea conţinutului fluorului la normele standard.
2012
Vor fi cercetate procesele transferului de căldură şi de separaţie a sistemelor eterogene sub acţiunea câmpurilor electrice constante şi cu impulsuri; stabilită dinamica curgerilor electrohidrodinamice în sisteme cu mai mulţi electrozi; argumentată utilitatea aplicării impulsurilor de tensiune înaltă pentru intensificarea proceselor termice cu transformări de fază. Vor fi determinaţi parametrii fermentării zerului în scopul obţinerii alcoolului etilic; eficienţa extracţiei componentelor biologic active din materie primă aromatică cu amestecuri de solvenţi; influenţa impulsurilor electrice cu concentraţie înaltă asupra extragerii sucului din materie primă vegetală. Vor fi determinate posibilităţile intensificării efectelor cavitaţionale prin realizarea regimurilor oscilante de propagare a jeturilor. Vor fi modelate condiţiile şi parametrii pentru generarea regimului autooscilant de curgere în sistemul de jeturi cavitaţionale, apreciat efectul numărului de cavitaţie asupra frecvenţei pulsaţiilor de presiune şi debit. Vor fi elaborate recomandări pentru proiectarea generatoarelor cu sisteme de jeturi cavitaţionale pentru intensificarea proceselor fizico-chimice la interfaţa fazelor lichid-solid-gaz. Vor fi cercetate legităţile de granulare a diatomitului modificat structural chimic, efectuată testarea la înlăturarea fluorului din apă naturală şi determinate condiţiile de extragere a acestuia în regim continuu.
2013
Vor fi determinate caracteristicile transferului de căldură în ţevi termice electrohidrodinamice pulsatoare, elaborate şi cercetate sisteme electroconvective de răcire a tehnicilor electronice, evidenţiate particularităţile acţiunilor electrice, la izomerizarea lactozei în lactuloză la procesarea zerului, determinate regimurile fermentării zerului adaptate la procesarea electrică, stabiliţi parametrii influenţei electroplasmolizei asupra difuziei componentelor de valoare din materia primă vegetală, a procesării profunde a materiei prime vegetale aromatice prin extracţie cu solvenţi organici, elaborate scheme energoeficiente de crioconcentrare. Vor fi determinate particularităţile extracţiei în câmp cavitaţional acustic, stabiliţi parametrii tehnologici şi regimurile de extracţie a sucului şi substanţelor biologic active, caracteristicile fi zico-chimice şi nutritive, elaborată instalaţia cavitaţională acustică pentru extracţie. Va fi propus modelul adecvat pentru descrierea curbelor de străpungere a fluorului, obţinute experimental. Vor fi propuşi parametrii optimi de adsorbţie a fl uorului din apă la normele standard.
2014
Vor fi determinate: caracteristicile sistemelor electrohidrodinamice convective şi bifazice, a transferului de căldură, orientării tulbului termic în câmpul de gravitaţie la propulsarea electro-hidrodinamică a agentului termic; proprietăţile mineralizării electrofizice a concentratelor proteico-minerale din zer cu conţinut prederminat; influenţa impulsurilor electrice liniare asupra procesului uscării strugurilor; parametrii tehnologici la procesarea materiei prime aromatice cu aburi supraîncălziţi şi la presiuni joase.
2011
1563.9
2012
1803.0
2013
1882.4
2014
2119.3
2011
0.0
2012
0.0
2013
0.0
2014
0.0