Biotehnologii şi procedee genetice de evaluare, conservare şi valorificare a agrobiodiversităţii

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Andronic Larisa Isac
20.80009.7007.04
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte din cadrul programelor de stat
III.5) Conservarea biodiversitățiiFundamental2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Agrobiodiversitatea are valoare semnificativă intrinsecă (ca specii biologice ce formează ecosistemele);economică (valorificarea ca surse de produse naturale sau procesate), estetică (servicii ecologice pentru umanitate), științifică (studii ale funcționalității sistemelor biologice în diferite condiții de mediu), argumente ce fundamentează necesitatea conservării plantelor cultivate, indiferent de serviciile oferite. Genotipurile cultivare, spre deosebire de cele ale ecosistemelor naturale, sunt supuse nu doar presiunilor datorate de schimbările climatice, poluare, dar se află permanent sub amenințările cauzate de sistemele de agricultură intensivă, interesul comercial și de profit. În cadrul agroecosistemelor sunt stabilite conexiuni intra- şi interspecifice extrem de complexe, fiind greu de estimat importanţa fiecărei specii în funcţionarea acestor sisteme şi consecinţele diminuării efectivelor acestora sau a dispariţiei unor componente. Evaluarea, menţinerea agrobiodiversităţii este esenţială nu doar pentru asigurarea bunăstării umane, dar pentru garantarea supravieţuirii pe termen lung a sistemelor ecologice. Strategiile și programele ce au ca obiectiv problema conservării diversității culturilor agricole au la bază aplicarea biotehnologiilor moderne ce oferă noi abordări și perspective în asigurarea, estimarea diversității biologice și conservării genofondului plantelor cultivate și a formelor lor sălbatice. În scopul reducerii declinului, refacerii şi conservării populaţiilor plantelor cultivate se propune evaluarea genetică, diversificarea, selectarea și conservarea germoplasmei de culturi agricole prin procedee biotehnologice (culturi in vitro, screening gametic/sporofitic, hibridări) a genotipurilor cerealiere păioase (triticale, grâu durum, grâu comun), leguminoase (soia, năut) și tomate. În vederea evaluării agrobiodiversităţii vor fi aplicate cercetări genetico-biotehnologice, având ca reper identificarea caracterelor sensibile care duc la eroziunea genetică în condiţii stresante de mediu (secetă, ger, maladii fungice şi virale), elaborarea tehnologiilor de sporire a rezistenţei complexe; crearea unui nou material ameliorativ și valorificarea biodiversităţii; screening-ul purității materialului semincer în scopul conservării genotipurilor autogame; crearea și pașaportizarea colecțiilor de germoplasmă la speciile cu impact economic (culturi cerealiere, leguminoase, legumicole).