Crearea, evaluarea și implementarea soiurilor noi de viță de vie și a clonelor soiurilor omologate, conforme schimbărilor climatice și principiilor de agricultură durabilă

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Cazac Fiodor Leon
20.80009.5107.17
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte din cadrul programelor de stat
II.2) Soiuri şi hibrizi de culturi agricole, tehnice şi furajere performanteAplicativ2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Pentru dezvoltarea durabilă a viticulturii şi obţinerea unor producţii stabile şi de calitate este necesar de îmbunătăţit constant structura sortimentului, utilizând cele mai bune clone europene şi noi soiuri de selecţie autohtonă, care, pe lângă rezistenţa sporită la secetă, boli şi vătămători, să prezinte şi caracteristici de productivitate şi calitate înaltă a producţiei vitivinicole. La introducerea în producţie a soiurilor de selecţie nouă şi clonelor soiurilor europene concomitent cu aplicarea procedeelor şi practicilor agricole bine cunoscute sunt necesare cunoştinţe privind aplicarea unor măsuri agrofitotehnice şi de protecţie specifice fiecărui soi, care trebuie adaptate la schimbările climatice şi conformate principiilor de agricultură durabilă. Astfel, la fondarea plantaţiilor cu soiuri noi, în funcţie de particularităţile biologice ale soiului trebuie să fie utilizate cele mai raţionale forme, scheme de plantare, sisteme de tăiere, procedee şi lucrări în verde, care contribuie la îmbunătățirea stării fitosanitare şi menţinerea unor producţii stabile şi de calitate pe întreaga perioadă de exploatare a plantaţiilor. Sub influenţa factorilor socio-economici şi aplicarea pe larg a tehnologiilor moderne (aplicarea intensivă a fertilizanţilor şi produselor chimice poluante pentru mediul înconjurător), viticultura s-a confruntat cu marea problemă a omenirii: poluarea şi degradarea mediului ambiant, dezechilibrarea agrobiocenozelor, poluarea apelor, solului, etc. În acest context introducerea în viticultură a soiurilor noi cu rezistenţă sporită va da posibilitatea perfecţionării programelor existente şi elaborării unor tehnologii nepoluante de producere a strugurilor, conforme principiilor dezvoltării durabile a viticulturii, care implică stabilirea unui echilibru între creşterea economică, protecţia mediului şi găsirea de metode de producţie alternative celor poluante pentru mediul ambiant