Elaborarea tehnologiei de producere a cătinii albe în sistem ecologic și a prelucrării fructelor și biomasei

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Popa Sergiu
20.80009.5107.13
Institutul de Tehnică Agricolă „Mecagro“
Proiecte din cadrul programelor de stat
II.3) Managementul durabil al ecosistemelor agricoleAplicativ2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Datorită însușirilor valoroase alimentare și terapeutice, cătina albă prezintă un interes deosebit printre speciile pomicole. Necătând la aceasta, cătina albă nu a avut o largă răspândire în lume din cauza productivității mici a plantelor și a prezenței ghimpilor, care sunt un mare impediment la recoltarea manuală. Odată cu apariția soiurilor înalt productive (20 t/ha) și a mașinilor pentru recoltarea fructelor, producătorii manifestă un interes excepțional față de cătina albă, care este solicitată în cantități nelimitate pe piața internațională Conform informației oferite de agențiile agricole din diferite zone ale țării, în ultimii ani în Republica Moldova au fost înființate circa 180 ha de cătină albă și suprafața acesteia va crește considerabil în anii următori. Până în prezent, cercetări asupra tehnologiei de cultivare a cătinii albe în condițiile Republicii Moldova, au fost efectuate în cadrul unui proiect instituțional, în care au fost făcute doar recomandări prealabile. Pentru a elabora recomandări agrotehnice definitive de cultivare a speciilor pomicole multianuale, este necesar ca acestea să fie studiate 8-10 ani. În situația când în țară nu au fost efectuate astfel de cercetări științifice, iar producătorul autohton are nevoie de recomandările respective, prezentul proiect este strict necesar și oportun. Pe lângă recomandările tehnologiei de cultivare a cătinii albe producătorul trebuie să fie informat și despre metodele de fabricare a produselor derivate ce pot fi obținute din fructe, a politicilor de marketing și a capacității energetice obținute din masa vegetală în urma recoltări. Obiectivul proiectului este de a elabora tehnologia de cultivare a cătinii albe de la înființarea plantației până la fabricarea derivatelor din fructe și masă vegetală cât și promovarea lor pe piață. Cercetările științifice se vor efectua în cadrul laboratoarelor UASM, UTM și ITA ”Mecagro”, prin metode standarde, folosite pe larg în pomicultură, ingineria agrară, bioenergetică, tehnologia alimentară, pedologie și marketing. Tot utilajul științific este validat în conformitate cu cerințele standardului SM EN ISO 17025- 2016. În rezultatul cercetărilor științifice efectuate se preconizează de recomandat cele mai eficiente soiuri de cătină albă pentru condițiile țării noastre, precum și de elaborat principalele verigi tehnologice – distanța de plantare, forma de coroană, sistemul de tăiere a plantelor, inclusiv de tăiere și recoltare mecanizată, sistemul de lucrare al solului în plantații, metoda de fabricare a produsului finit din fructe, precum și a biocombustibililor solizi densificați din masă vegetală.