Ameliorarea calității și siguranței alimentelor prin biotehnologie și inginerie alimentară

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Sturza Rodica Alexandru
20.80009.5107.09
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte din cadrul programelor de stat
II.1) Securitatea alimentară și siguranța alimentelorAplicativ2020-01-01 - 2023-12-31
2021
Alimentaţia necorespunzătoare este prima dintre principalele cauze ale bolilor netransmisibile: cardiovasculare, hipertensiunea, diabetul de tip 2, atacul cerebral, unele tipuri de cancer, afecţiuni musculoscheletale şi unele afecţiuni mintale. Peste 80% din cazurile anuale de deces sînt condiţionate de bolile netransmisibile, inclusiv maladiile cardiovasculare constituie 55-57%, cancerul - 14%, bolile aparatului digestiv- circa 10% din decese [1]. Cauzele acestui fenomen sunt multiple [2]: consum excesiv de sare [3], zaharuri adăugate [4], grăsimi saturate şi grăsimi trans, utilizate pe larg în industria alimentară, deficiențe nutriționale de microelemente (iod, fier) [5], abundența aditivilor de origine sintetică în alimentele procesate (nitriți, coloranți,conservanți) [6,7]. Contaminarea alimentelor de- a lungul lanțului alimentar, ponderea redusă a produselor alimentare cu componente bioactive și ingrediente funcționale contribuie, de asemenea, la această situație [8]. Scopul proiectului constă în diminuarea riscurilor bolilor netransmisibile și nutriționale (diabetul zaharat, obezitatea, celiacheia) prin elucidarea riscurilor contaminării chimice, biochimice, microbiologice de-a lungul lanțului alimentar; asigurarea suportului tehnologic și modernizarea fluxului de procesare a materiilor prime pentru asigurarea valorii nutriționale si amplificarea efectelor biologice ale alimentelor; elaborarea produselor alimentare cu componente bioactive și ingrediente funcționale. Actualitatea științifică a proiectului constă în realizarea cercetărilor aplicative în domeniul securității și siguranței alimentelor, biotehnologiei și ingineriei alimentare conform abordărilor internaționale moderne cu implementarea rezultatelor în sectorul real pentru asigurarea calității, disponibilității, valorii nutriționale si amplificarea efectelor biologice ale alimentelor pentru diferite grupuri ale populației.