Valorificarea la scara industrială a potențialului oenologic al soiurilor și clonelor de struguri asanate de selecție nouă și autohtone pentru fabricarea producției vinicule competitive pe piețele internaționale

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Taran Nicolae Gheorghe
20.80009.5107.05
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte din cadrul programelor de stat
II.4) Tehnologii noi de procesare a materiilor prime agricole. Biotehnologii agroalimentareAplicativ2021-01-01 - 2024-12-31
2021
Dezvoltarea cu succes a ramurii vitivinicole a Republicii Moldova depinde în mare măsură de producerea vinurilor cu însușiri organoleptice înalte, obținute din soiuri de struguri autohtone și de selecție nouă. În prezent sortimentul de soiuri stabilite în multe țări vitivinicole, inclusiv și țara noastră, cuprinde în preponderent cele clasice de origine franceză, dar în ultimul timp apare necesitatea evidențierii și utilizării în producere a unor soiuri autohtone, care pot servi la crearea brăndului național al vinului moldovenesc. În acest context, este actuală problema revizuirii sortimentului tradițional al producției vinicole și includerea în circuitul economic a soiurilor de selecție nouă create în ultimele decenii în Republica Moldova (Viorica, Floricica, Riton, Legenda, Luminița Muscat de Ialoveni, Alb de Onițcani, Codrinschii și al.) precum și soiurile autohtone locale (Feteasca, Feteasca regală, Francușa, Busuioacade Bohotin, Rară Neagră, Crîmposie, Copceac, Negru de Căușeni, Zghihara de Huși și al.). O contribuție esențială la crearea unei viticulturi durabile și ameliorarea calității producției vinicole o are materialul săditor viticol devirozat cu calități biologice avansate. Crearea clonelor și soiurilor devirozate incluse în proiectul propus, de asemenea și multiplicarea clonală, va permite sporirea productivității plantațiilor viticole cu 30- 40% și ameliorarea calității strugurilor, respectiv și a vinurilor obținute. Scopul proiectului este de a valorifica la maxim potențialul oenologic al soiurilor și clonelor asanate de selecție nouă și autohtone, pentru a obține vinuri și alte produse vinicole de calitate înaltă în baza metodelor moderne de control a calității (GS MS, HPLC și CES). Proiectul prezintă o lucrare amplă în domeniul vitivinicol, care cuprinde biotehnologii moderne de control fitosanitar, multiplicare clonală a materialului săditor devirozat și perfecționarea regimurilor tehnologice de prelucrare a strugurilor, bazat pe studiul profilului aromatic antocianic, substanțelor biologic active în vinurile obținute. În așa fel,va fi efectuat un studiu științific amplu, al argumentării utilizării în vinificație a unui spectru larg de soiuri de selecție nouă și autohtone, la producerea vinurilor competitive pe piețile internaționale.