Elaborarea biotehnologiilor inovative privind obținerea din pene de pasăre a adaosurilor proteice noi pentru optimizarea și modernizarea sistemului de creştere a animalelor și păsărilor de fermă
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Caisîn Larisa Grigori | 17.80015.5007.211T | Universitatea Agrară de Stat din Moldova | Proiecte de inovare şi transfer tehnologic | Materiale, tehnologii şi produse inovative | Aplicativ | 2016-06-01 - 2018-12-31 | 2017 Elaborarea unei tehnologii noi, originale în corespundere cu standardele ecologice de prelucrare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman prin obținerea unui produs de înaltă calitate ce urmează a fi folosit la nutriția animalelor de fermă;
- caracterizarea furajelor (adaosurilor) noi obținute din pană de pasăre, din punct de vedere al compoziției chimice brute (nivel de energie metabolizabila, conţinutul de aminoacizi, vitamine, minerale), siguranței alimentare şi al valorii nutritive;
- estimarea efectelor asupra statusului imun al animalelor, respectiv asupra stării de sănătate;
- determinarea prin testarea biologică a digestibilitații furajelor noi la animale şi păsări de fermă;
- testarea nutrețurilor în vederea identificării efectelor asupra producției (cantitate, eficiență, calitate nutrițională); - elaborarea unor variantelor de reţete de nutreţuri combinate optimizate şi stabilirea de structuri cu furajele neconvenţionale obţinute; - elaborarea de noi strategii nutriționale pentru a corela cu valorificarea resursele furajere noi; - elaborarea de recomandări nutriționale și valorificarea corectă a furajelor obţinute din pană; - comunicarea, publicarea şi diseminarea naţionala şi internaţionala a rezultatelor obţinute. - diminuarea importurilor şi creşterea producţiei autohtone de produse proteice din subproduse de origine animală nedestinate consumului uman, care la momentul de faţă se aruncă la gunoi şi duce la contaminarea mediului. 2018 - Vor fi determinată şi optimizată cantitatea de adaos proteic obţinut în componenţa nutreţurilor combinate destinate animalelor de fermă;
- Va fi verificată digestibilitatea substanțelor nutritive din furajele obținute prin teste biologice;
- Se va crea baza informaţională de bunăstare animala pentru îmbunătăţirea fluxului informaţional cu crescătorii, procesatorii si producătorii de nutreţuri combinate;
- Vor fi adaptate unele standarde superioare la creşterea animalelor şi calitatea produselor animaliere;
Aceste procedee şi metode vor fi elaborate şi înaintate la AGEPI pentru brevetare.
- Vor fi obţinute 2 brevete de invenţii.
| 2017 500.0 | 2017 0.0 |