Sisteme microalgale utilizate pentru reducerea emisiilor de CO2 de la fermentatia biomasei

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr. Covaliov Victor Vladimir
16.80013.5807.11/Ro
Universitatea de Stat din Moldova
Proiecte bilaterale
Eficienţă energetică şi valorificarea resurselor regenerabile de energieAplicativ2017-01-01 - 2018-06-30
2016
Va fi erlaborata procedeul de intensificare fitocatalitică a proceselor de metanogeneză şi de creştere a randamentul biogazului in procesul fermentării substratului organic din deşeurili postdistilare alcoolică cu utilizarea produselor bioactive naturale pe bază de plante şi de compuşi bioactivi ca stimulenţi ai proceselor biochimice de fermentaţie. Vor fi estimate mecamismele proceselor de fermentare anerobă a biomasei în prezența fito-catalizatorilor noi.
2017
Vor fi identificaţi şi testaţi noi fitocatalizatori (substanţe biologic active de origine vegetală) ai procesului de metanogeneză, ce asigură ridicarea în 1,5-2 ori a vitezei de fermentare anaerobă a biomasei, precum şi ridicarea conţinutului de biometan în biogas până la 85-90%. Va fi elaborat procesul tehnologic pentru colectarea bioxidului de carbon (CO2) format în urma proceselor de fermentare alcoolică. Testarea metodei galvano-chimice de purificare a biogasului din hidrogenul sulfurat cu eliminarea eficientă a sulfurilor de fier insolubile, pentru re-circularea apei tratate într-un sistem de epurare a biogasului. Vor fi determinate parametrii optime a procesului de galvano-coagulare, precum: viteza rotării reactorului, temperatura, cantitatea de electricitate consumată, pH, concentraţiile substanţelor reactante, etc. Va fi propus procedeul complex de separarea şi epurarea bioxidului de carbon format în procesele de digestie a deşeurilor agro-industriale (borhotul de la procesele de post-distilare), şi va fi selectat echipamentul tehnologic necesar. Purificarea selectivă a bioxidului de carbon va fi efectuată prin metoda de hidroadsorbţie.
2016
60.0
2017
100.0
2016
0.0
2017
0.0