Copyright © 2024 Expert on-line. Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale.
Toate drepturile rezervate. Actualizat: 2015-02-24, accesat 2024-03-29.
Disponibil: https://expert.idsi.md/ro
Creşterea capacităţii de cercetare genetică şi genomică în dezvoltarea perinatală şi a copilului
Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Sacară Victoria Corneliu
16.80013.16.04.16/Ro
IMSP Institutul Mamei şi Copiluluii
Proiecte bilaterale
Sănătate şi BiomedicinăFundamental2016-11-01 - 2018-06-30
2016
Va fi creat un network intre echipele de cercetători din Republica Moldova li şi echipa din Romania. Vor fi realizate fişele de evaluare clinică, se vor stabili criteriile de selecţie a loturilor şi ale protocoalele de lucru. Se va începe crearea bazelor de date a nounăscuţilor apăruţi în perioada derulării proiectului şi recoltarea probelor biologice. Vor fi organizate workshopuri (inclusiv online) pe tehnici specifice în domeniul genomicii, abilităţi de documentare, redactare, publicare şi comunicare ştiinţifică. Se va efectua un schimb de bune practici prin vizite reciproce de studiu.
2017
Va fi organizat un training pe bioinformatică, în identificarea de markeri genetici şi paneluri de gene; un Workshop pe etica cercetării şi comunicare. În urma trainingului specializat vor fi acaparate deprinderi de lucru la spectrometru de masa (Bruker UltraFlexTreme), sistem biochimie uscata (Vitros 3500), flowcitometru (BD Facsaria), culturi celulare (FISH), crioprezervarea probelor biologice, microscoape, extractie automata si cuantificare acizi nucleici. Am participat la conferința în domeniul genetcii medicale în România. Aceste studii beneficiaza de finanţare (din partea Romaniei) şi vor permite echipei din Republica Moldova sa în studii genomice şi epigenomice, pentru intelegerea factorilor implicaţi în dezvoltarea normală şi patologică a fatului şi copilului. Cercetătorii din Romania pot beneficia în urma vizitelor de lucru în Republica Moldova de experienţa echipei moldovene în domeniul erorilor înăscute de metabolism, de utilizarea tehnicilor de metabolomică şi a tehnicilor de diagnostic prezente în instituţia din Chişinau (qPCR, secventiere Sanger, HPLC).
2016
60.0
2017
100.0
2016
0.0
2017
0.0