Substituirea aditivilor alimentari sintetici cu componenţi bioactivi extraşi din resurse naturale regenerabile
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Sturza Rodica Alexandru | 16.80013.5107.22/Ro | Universitatea Tehnică a Moldovei | Proiecte bilaterale | Biotehnologie | Aplicativ | 2016-07-01 - 2018-06-30 | 2016 Se preconizează elaborarea unor procedee de recuperare ecologică a extractelor vegetale bogate în antioxidanţi şi coloranţi din surse şi deşeuri horticole precum şi stabilirea capacităţii antioxidante şi antiradicalice a extractelor obţinute în funcţie de modelul de extracţie şi pretratare a materiei prime vegetale.
Organizarea Work-Shopului „Substituirea aditivilor alimentari sintetici cu componenţi bioactivi extraşi din resurse naturale regenerabile”.
Se preconizeză determinarea stabilității microbiologice pe diferite medii: Endo, bullion geloză și Saburo, a extractelor din reziduuri ale industriei alimentare (tescovină, şrot de cătina alba etc.) şi din fructe de pădure (aronia, scoruş, cătină, măceş, păducel).
Vizita de lucru, stagiu de cercetare – experimentare în România. Evaluarea preliminara a rezultatelor experimentale
2017 − Stabilirea capacităţii antioxidante şi microbiostatice a extractelor în funcţie de modelul de extracţie şi pretratare a materiei prime vegetale.
− Caracterizarea compoziției fracțiilor hidroalcoolice și lipidice de compuși biologic activi.
− Determinarea potenţialului antioxidant (HPSA) şi antiradicalic (DPPH) al extractelor obţinute in vitro.
− Stabilirea in vitro a activităţii microbiostatice a extractelor.
− Evaluarea efectului contactului direct al extractelor vegetale cu microorganisme ce cauzează alterarea alimentelor pentru elucidarea mecanismelor lor de acţiune microbiostatică.
− Va fi stabilit efectul conservant şi antioxidant al extractelor vegetale, recomandate pentru substituirea aditivilor sintetici din produse alimentare.
− Controlul reproducerii activităţii antioxidante şi microbiostatice a extractelor obţinute prin diferite tehnologii de extracţie pe diferite matrici alimentare: cremă de brânză, yaourt, produse de cofetărie și patiserie.
− Stabilirea in vivo a activităţii microbiostatice a fracțiilor hidroalcoolice și lipidice de compuși biologic activi.
− Stabilirea impactului extractelor vegetale asupra matricei alimentare – proprietăți senzoriale, fizico-chimice, reologice.
− Stabilirea impactului extractelor vegetale asupra oxidãrii lipidelor din alimente complexe.
Elaborarea tehnologiei de fabricare a unor produse alimentare cu gust dulce (produse de cofetărie, iaurturi, băuturi răcoritoare) prin substituirea aditivilor sintetici cu extracte vegetale obţinute. | 2016 60.0 2017 100.0 | 2016 0.0 2017 0.0 |