Substituirea aditivilor alimentari sintetici cu componenţi bioactivi extraşi din resurse naturale regenerabile

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Sturza Rodica Alexandru
16.80013.5107.22/Ro
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte bilaterale
BiotehnologieAplicativ2016-07-01 - 2018-06-30
2016
Se preconizează elaborarea unor procedee de recuperare ecologică a extractelor vegetale bogate în antioxidanţi şi coloranţi din surse şi deşeuri horticole precum şi stabilirea capacităţii antioxidante şi antiradicalice a extractelor obţinute în funcţie de modelul de extracţie şi pretratare a materiei prime vegetale. Organizarea Work-Shopului „Substituirea aditivilor alimentari sintetici cu componenţi bioactivi extraşi din resurse naturale regenerabile”. Se preconizeză determinarea stabilității microbiologice pe diferite medii: Endo, bullion geloză și Saburo, a extractelor din reziduuri ale industriei alimentare (tescovină, şrot de cătina alba etc.) şi din fructe de pădure (aronia, scoruş, cătină, măceş, păducel). Vizita de lucru, stagiu de cercetare – experimentare în România. Evaluarea preliminara a rezultatelor experimentale
2017
− Stabilirea capacităţii antioxidante şi microbiostatice a extractelor în funcţie de modelul de extracţie şi pretratare a materiei prime vegetale. − Caracterizarea compoziției fracțiilor hidroalcoolice și lipidice de compuși biologic activi. − Determinarea potenţialului antioxidant (HPSA) şi antiradicalic (DPPH) al extractelor obţinute in vitro. − Stabilirea in vitro a activităţii microbiostatice a extractelor. − Evaluarea efectului contactului direct al extractelor vegetale cu microorganisme ce cauzează alterarea alimentelor pentru elucidarea mecanismelor lor de acţiune microbiostatică. − Va fi stabilit efectul conservant şi antioxidant al extractelor vegetale, recomandate pentru substituirea aditivilor sintetici din produse alimentare. − Controlul reproducerii activităţii antioxidante şi microbiostatice a extractelor obţinute prin diferite tehnologii de extracţie pe diferite matrici alimentare: cremă de brânză, yaourt, produse de cofetărie și patiserie. − Stabilirea in vivo a activităţii microbiostatice a fracțiilor hidroalcoolice și lipidice de compuși biologic activi. − Stabilirea impactului extractelor vegetale asupra matricei alimentare – proprietăți senzoriale, fizico-chimice, reologice. − Stabilirea impactului extractelor vegetale asupra oxidãrii lipidelor din alimente complexe. Elaborarea tehnologiei de fabricare a unor produse alimentare cu gust dulce (produse de cofetărie, iaurturi, băuturi răcoritoare) prin substituirea aditivilor sintetici cu extracte vegetale obţinute.
2016
60.0
2017
100.0
2016
0.0
2017
0.0