Chimia produselor alimentare
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Tatarov Pavel Gheorghe | 16.00059.02.02M | Universitatea Tehnică a Moldovei | Proiecte pentru editarea monografiei ştiinţifice | Materiale, tehnologii şi produse inovative | 2002-05-01 - 2017-04-01 | 2016 „Monografia, Chimia produselor alimentare, BIOALIMENT ” este concepută în nouă capitole. Primul capitol prezintă informaţii generale despre natura chimică a alimentelor, valoarea nutritivă şi proprietăţilor senzoriale ale componentelor produselor alimentare. În următoarele capitole, plecând de la structura chimică de bază, transformările chimice ale fiecărui grup de substanțe, se prezintă activitatea apei, influenţa activităţii apei asupra cineticii reacţiilor chimice, biochimice, proprietățile fizico-chimice și funcționale ale glucidelor, proteinelor, lipidelor și acizilor carboxilici în compoziții alimentare. În continuare, sunt prezentate materiale apropiate de nivelul științific actual privind compoziția chimică a compușilor fenolici și a bioantioxidanților, activitatea biologică și valoarea nutritivă, implicarea lor în reacții de oxido-reducere. Ultimul capitol al lucrării abordează problemele actuale ale aditivilor alimentari. Clasificarea şi structura chimică aditivilor, proprietăţile funcţionale, inofensivitatea aditivilor. Utilizarea aditivilor alimentelor în domeniul tehnologiei produselor alimentare este redată sub aspectul regulilor speciale elaborate de Comisia Codex Alimentarius.
Manuscrisul „Chimia produselor alimentare” conține nouă capitole ( 410 . . 450 p.), cu bibliografie la fiecare capitol și scrisă în proporție de 85 la sută. 2016 „Monografia, Chimia produselor alimentare, BIOALIMENT ” este concepută în nouă capitole. Primul capitol prezintă informaţii generale despre natura chimică a alimentelor, valoarea nutritivă şi proprietăţilor senzoriale ale componentelor produselor alimentare. În următoarele capitole, plecând de la structura chimică de bază, transformările chimice ale fiecărui grup de substanțe, se prezintă activitatea apei, influenţa activităţii apei asupra cineticii reacţiilor chimice, biochimice, proprietățile fizico-chimice și funcționale ale glucidelor, proteinelor, lipidelor și acizilor carboxilici în compoziții alimentare. În continuare, sunt prezentate materiale apropiate de nivelul științific actual privind compoziția chimică a compușilor fenolici și a bioantioxidanților, activitatea biologică și valoarea nutritivă, implicarea lor în reacții de oxido-reducere. Ultimul capitol al lucrării abordează problemele actuale ale aditivilor alimentari. Clasificarea şi structura chimică aditivilor, proprietăţile funcţionale, inofensivitatea aditivilor. Utilizarea aditivilor alimentelor în domeniul tehnologiei produselor alimentare este redată sub aspectul regulilor speciale elaborate de Comisia Codex Alimentarius.
Manuscrisul „Chimia produselor alimentare” conține nouă capitole ( 410 . . 450 p.), cu bibliografie la fiecare capitol și scrisă în proporție de 85 la sută. | 2016 25.0 | 2016 10.0 |