Sinteza particularităților fizico-chimice și tehnologice ale laptelui de capră autohton în vederea valorificării lui.
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr. Bulgaru Viorica Ilia | 16.80012.51.10A | Universitatea Tehnică a Moldovei | Proiecte independente pentru tineri cercetători | Biotehnologie | Aplicativ | 2016-09-29 - 2017-12-31 | 2016 Vor fi obținute rezultate referitor la calitatea organoleptică (aprecierea calității senzoriale în baza scării de punctaj, aprecierea calității senzoriale în baza profilului aromei) și fizico-chimică a laptelui (aciditate titrabilă, pH, substanță uscată totală, grăsime, densitate, conținut de proteine, etc.) indicii microbiologici (numărul total de microorganisme, Colorarea Gram) și proprietățile tehnologice (puterea de coagulare, comportatea la aplicarea tratamentelor termice).Vor fi obținute rezultate referitor la calitatea organoleptică (aprecierea calității senzoriale în baza scării de punctaj, aprecierea calității senzoriale în baza profilului aromei) și fizico-chimică a laptelui (aciditate titrabilă, pH, substanță uscată totală, grăsime, densitate, conținut de proteine, etc.) indicii microbiologici (numărul total de microorganisme, Colorarea Gram) și proprietățile tehnologice (puterea de coagulare, comportatea la aplicarea tratamentelor termice).Vor fi obținute rezultate referitor la calitatea organoleptică (aprecierea calității senzoriale în baza scării de punctaj, aprecierea calității senzoriale în baza profilului aromei) și fizico-chimică a laptelui (aciditate titrabilă, pH, substanță uscată totală, grăsime, densitate, conținut de proteine, etc.) indicii microbiologici (numărul total de microorganisme, Colorarea Gram) și proprietățile tehnologice (puterea de coagulare, comportatea la aplicarea tratamentelor termice).Vor fi obținute rezultate referitor la calitatea organoleptică (aprecierea calității senzoriale în baza scării de punctaj, aprecierea calității senzoriale în baza profilului aromei) și fizico-chimică a laptelui (aciditate titrabilă, pH, substanță uscată totală, grăsime, densitate, conținut de proteine, etc.) indicii microbiologici (numărul total de microorganisme, Colorarea Gram) și proprietățile tehnologice (puterea de coagulare, comportatea la aplicarea tratamentelor termice). 2017 Vor fi elaborate rețetele, schemele bloc și descrise etapele procesului tehnologic de fabricare a produselor lactate acide din lapte de capră. Va fi efectuat controlul calității produselor fabricate: analiza senzorială (aprecierea calității senzoriale în baza scării de punctaj, aprecierea calității senzoriale în baza profilului aromei) și fizico-chimică a produselor lactate fabricate (aciditate titrabilă, pH, substanță uscată totală, grăsime, conținut de proteine, etc.) indicii microbiologici (numărul total de microorganisme, Colorarea Gram) și proprietățile tehnologice. În baza rezultatelor obținute va fi precizată durata practică de păstrare a acestor produse.Vor fi elaborate rețetele, schemele bloc și descrise etapele procesului tehnologic de fabricare a brînzeturilor din lapte de capră. Va fi efectuat controlul calității produselor fabricate: analiza senzorială (aprecierea calității senzoriale în baza scării de punctaj, aprecierea calității senzoriale în baza profilului aromei) și fizico-chimică a produselor lactate fabricate (aciditate titrabilă, pH, substanță uscată totală, grăsime, conținut de proteine, conținutul de sare, gradul de maturare etc.) indicii microbiologici (numărul total de microorganisme, Colorarea Gram) și proprietățile tehnologice. În baza rezultatelor obținute va fi precizată durata practică de păstrare a acestor produse. | 2016 90.0 2017 90.0 | 2016 0.0 2017 0.0 |