Tehnologii inovative în viticultură și vinificație - siguranța alimentară a produselor viti-vinicole

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Soldatenco Eugenia Vasile
15.817.05.32A
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
BiotehnologieAplicativ2016-01-01 - 2018-12-31
2015
Vor fi acumulate date iniţiale: Fişa de cercetare – 20 genotipuri; Cartela ampelografică – 10 genotipuri. Se vor efectua încrucişări hibride – 15 scheme, cca. 300 inflorescenţe. Se va obţine material biologic diversificat: seminţe – cca. 10 mii buc.; descendenţi – cca. 1000 plante. Se va perfecta şi transmite în Comisia de Stat dosarul pentru 2 soiuri – 1 pentru omologare şi 1 pentru brevetare. Va fi omologat un soi nou pentru struguri de masă. Va fi obținut material săditor pentru înfiinţarea a 2 ha cu material asanat de categoria „Prebază” ale soiurilor noi şi omologate. Vor fi obținute date noi cu privire la eficacitatea tratărilor prerecoltă a plantațiilor de struguri pentru masă. Vor fi elaborate recomandări referitor la sistemul de tăiere a viţei-de-vie, operaţiile în verde şi normarea producţiei marfă la soiurile de struguri pentru masă. Vor fi obţinute date noi privind stabilirea afinităţii de altoire a 5 soiuri de viţă-de-vie, altoite pe 3 soiuri de portaltoi. Va fi obţinut material săditor, destinat înfiinţării a 2 loturi experimentale pentru stabilirea afinităţii de producţie. Vor fi obţinute date iniţiale privind eficacitatea biologică şi vor fi determinate dozele optime de administrare ale unor substanţe chimice şi produse biologice noi în combaterea vectorilor transmițători de flavescenţa aurii la viţa-de-vie. Vor fi evidenţiaţi candidaţii în clone fitosanitare a soiurilor Tudor, Victoria, Floricica, Legenda, Saperavi, Rcaţiteli, Copceac. Vor fi identificaţi agenţii patogeni a maladiei îngălbinirea a viţei-de-vie. Vor fi elaborați parametrii ecologici pentru amplasarea soiurilor viţei-de-vie pentru struguri de masă. Vor fi obținute date privind compoziția fizico-chimică și calitățile organolepti- ce ale vinurilor selectate din regiunea vitivinicolă Sud. Va fi obținut distilat de vin învechit pe doaga de stejar autohton. Va fi elabo- rată şi implementată în producere o nouă tehnologie de fabricare a vinurilor spumante. Va fi menţinută Colecția Națională de Microorganisme pentru vinificație şi implementate în producere noi tulpini de levuri autohtone. Va fi perfecţionată metoda de determinare a aminelor biogene. Vor fi obținute date despre conținutul lor în vinurile albe şi roşii din Republica Moldova. Vor fi prezentate spre înregistrare de stat la Institutul Naţional de Standardiza- re proiectele SM 192:2015 „Băuturi alcoolice aromatizate. Condiţii tehnice” şi SM :2015 „Distilat de fructe şi distilat de marc de fructe. Condiţii tehnice generale”, SM 84 „Struguri destinaţi prelucrării industriale Condiţii tehnice” şi SM „Vinuri materie primă pentru vinuri spumante şi vinuri spumante de calitate. Condiţii tehnice generale”.
2016
Vor fi efectuate studiile în domeniul ameliorării viţei de vie, va fi completată pepiniera de descendenţi cu cca 400 plante. Vor fi evidenţiate şi evaluate portocone de perspectivă: Rara neagră 4-11-3, Feteasca neagră 32-1-4 şi 35-14-2, Merlot 11-3-1, Syrah 38-3-3. Va fi înfiinţat un sector de soiuri de struguri pentru masă şi vin cu suprafaţa de 0,5 ha. Va fi stabilită afinitatea de altoire a soiurilor Alb de Suruceni, Muscat timpuriu, Muscat de bugeac şi Pameati Negrulea, altoite pe 3 soiuri de portaltoi. Va fi monitorizată şi analizată starea achilor după iernare şi apreciat gradul de afectare a ţesuturilor. Vor fi studiate şi evoluate diferite scheme de tăiere a butucului pe soiuri, clone, regularea sarcinii, reeşind din condiţiile de iernare.
2017
Vor fi acumulate date iniţiale pentru completarea: fişei de cercetare – 10 genotipuri; cartelei ampelografice – 5 genotipuri.Vor fi efectuate încrucişări şi obţinut material biologic diversificat: încrucişări hibride – 8 scheme, cca. 150 inflorescenţe, seminţe hibride – cca. 5 mii buc., descendenţi – cca. 800 plante.Va continua acumalarea datelor iniţiale pentru completarea dosarului soiului Apiren roz Basarabean, transmis în Comisia de Stat pentru omologare.Vor fi prezentate dosarele a 4 clone asanate a soiurilor Viorica, Riton, Ialovenschii ustoicivîi şi Leana la Comisia de Stat pentru Testarea soiurilor de plante.Vor fi evidenţiate noi protoclone asanate la soiurile Cabernet Franc, Syrah, Muscat alb. Vor fi obţinute date iniţiale pentru elaborarea recomandărilor privind stabilirea celor mai bune soiuri de portaltoi pentru altoirea a 5 soiuri autohtone producătoare de struguri.Va fi înfiinţat un lot experimental cu material săditor, produs în anul 2016, din 4 soiuri producătoare de struguri pentru masă, întru stabilirea afinităţii de producţie.Se vor elabora recomandările diferenţiate pe soiuri pentru regiunile viticole din RM.Vor fi determinate dozele de utilizare ale unor noi produse biologice şi chimice cu introducerea lor ulterioară în programele de combatere a principalelor boli şi dăunători (mana, făinarea, putregaiul cenuşiu, molia verde a strugurilor). Vor fi obţinute date pentru perfecţionarea sistemelor inofensive de protecţie integrată a plantaţiilor viticole contra bolilor şi dăunătorilor. Vor fi evidenţiate clonele fitosanitare ale soiurilor Moldova, Floricica, Feteasca neagră.Vor fi multiplicate rapid şi plantate în plantaţia mamă de categoria biologică "PREBAZA" clonele fitosanitare a soiurilor Floricica-1000 buc, Feteasca neagră -1000 buc, Moldova -1000 buc.Vor fi obţinuţi butaşi de viţă de vie altoiţi liberi de viruşi şi cancerul bacterian de categoria biologică "BAZA" în cantitate de 5000 buc. cu scopul transmiterii în pepinierele gospodăriilor. Se va crea baza de date pentru vinuri cu indicaţie geografică. Vor fi studiate distilatele de vin învechite un an şi doi ani pe doagă de stejar din Franţa, România, Ucraina, Federaţia Rusă şi Republica Moldova şi pus la învechire distilat de vin nou pe doaga de stejar din ţările susnumite.Vor fi elaborate Recomandările tehnologice privind producerea vinurilor materie primă pentru spumante albe în baza procedeelor agrotehnice de cultivare a viţei de vie.Vor fi elaborate Recomandările tehnologice privind utilizarea levurilor non-Saccharomyces în vinificaţia Republicii Moldova.Va fi elaborată metoda pentru detectarea cantităţilor reziduale de alergeni (lisozim) în vinuri.Elaborarea proiectului de standard SM ”Distilat de cereale. Specificaţii” etapa 50.00.Revizuirea proiectului de standard SM 117:2017 ”Vinuri şi vinuri materie primă tratate. Specificaţii” etapa 50.00.Revizuirea SM 154:2017 ”Vinuri spumante. Specificaţii”etapa 50.00.Examinarea periodică a standardelor naţionale:SM 152:1996 „Vinuri materie primă, vinuri, divinuri, băuturi tari, distilate de vin şi alcooluri din fructe. Metoda gaz-cromatografică de determinare a alcoolilor superiori”SM 215:2002 „Vinuri materie primă, vinuri, băuturi şi sucuri. Metoda gaz-cromatografică de determinare a acidului sorbic” Elaborarea, revizuirea şi modificarea documentaţiei tehnologice în domeniul vitivinicol.
2015
5000.0
2016
6063.2
2017
5149.9
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0