Elaborarea tehnologiilor de obţinere şi a utilajului de fabricare a nanofirului în izolaţie şi a microcablului multifir din materiale conductoare, rezistive şi feromagnetice

Director de proiect, gradul ştiinţific Codul (cifrul) proiectuluiInstituţia executoareTipul proiectuluiDirecţia strategicăCaracterul cercetărilorTermenul de realizareRezultatele preconizateAlocaţii bugetareCofinanţare
dr.hab Dimitrachi Sergiu
15.817.02.31A
Universitatea Tehnică a Moldovei
Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale)
Materiale, tehnologii şi produse inovativeAplicativ2015-01-01 - 2018-12-31
2015
Va fi modernizată instalaţia de turnare a microfirului în izolaţie, ţinând cont de factorii principali ce determină diametrul microfirului în dependenţă de materialul firului. Se vor elabora recomandări cu privire la regimul de turnare pentru microfirul din metal conductor, rezistiv şi feromagnetic. Vor fi studiate regimurile de turnare a nanofirului după metoda de turnare a microfirelor din metal topit în stare de suspensie. Va fi elaborată metoda de extindere a microfirului cu transformarea diametrului lui din mărimi micrometrice în mărimi nanometrice. Va fi elaborată instalaţia de extindere a microfirului. Vor fi studiate regimurile de extindere pentru diferite materiale şi diametre de microfir.
2016
Se preconizează obţinerea structurilor de tip RC-0 construite pe microfire rezistive coaxiale unite în paralel şi bobinate în formă de bobină fără suport. Bobina obţinută se acoperă cu un material conductor, care formează conductorul cu rezistenţa nulă sau aproape nulă.Se va elabora schema – bloc a utilajului de fabricare a structurilor RC-0, metoda şi schema electrică principială de măsurare a constantei de timp de valoarea prestabilită a structurii.Se va elabora tehnologia de acoperire a microfirului coaxial cu material izolator pentru două cazuri: 1. se acoperă un microcablu; 2. se acoperă n – microcabluri confecţionat (n>1) fiecare microcablu fiind acoperit aparte. Se vor selecta mai multe materiale izolatoare cu diferiţi coeficienţi de rezistivitate, şi temperaturi lucrătoare.Se va elabora schema – bloc a instalaţiei de acoperire a unui fir şi a mai multor fire coaxiale concomitent.
2017
Se va elabora metoda şi tehnologia de acoperire a microfirului turnat în izolaţie de sticlă cu:un strat de aur;un strat de argint;un strat de cupru sau aluminiu.Vor fi elaborate recomandări în ce priveşte alegerea reactivelor pentru prelucrarea firului înainte de acoperirea lui ce exclude golurile posibile a stratului de metal acoperit.Se va elabora macheta instalaţiei de acoperire.Se va studia posibilitatea de acoperire a microfirelor de cupru în izolaţie cu strat ferromagnetic, inclusiv elaborarea metodei şi a tehnologiei de acoperire, respectiv înlocuirea miezului feromagnetic utilizat în dispozitivele electrice, de exemplu, în transformatoarele de frecvenţă înaltă cu învelişul specificat.
2015
74.2
2016
77.4
2017
73.5
2015
0.0
2016
0.0
2017
0.0