Sporirea eficacitații proceselor de deshidratare a produselor vegetale cu utilizarea metodelor netradiționale ale aportului de energie
Director de proiect, gradul ştiinţific | Codul (cifrul) proiectului | Instituţia executoare | Tipul proiectului | Direcţia strategică | Caracterul cercetărilor | Termenul de realizare | Rezultatele preconizate | Alocaţii bugetare | Cofinanţare |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
dr.hab Bernic Mircea Pavel | 15.817.05.04F | Universitatea Tehnică a Moldovei | Proiecte de cercetare ştiinţifică fundamentală şi cercetare ştiinţifică aplicativă (instituţionale) | Biotehnologie | Fundamental | 2015-01-02 - 2018-12-31 | 2015 Vor fi elaborate modele matematice ale procesului de uscare a produselor umede în mediu modificat cu aport de energie în volum.
Vor fi obținute diagramele entalpie-conținut de umiditate pentru diferite concentrații de CO2 a mediului modificat și caracteristicile nutritive, compoziționale, fizico-mecanice și termofizice ale perelor.
Va fi dezvoltată o instalație de laborator pentru studiul cineticii procesului de uscare a produselor vegetale în mediu modificat și o instalație de deshidratare a aerului.
Se va elabora schema de automatizare și înregistrare a parametrilor procesului de uscare și va fi cercetată distribuția câmpului de temperaturi în cuptorul cu microunde ca funcție de dimensiunile, umiditatea și durata de tratare a produsului, poziționarea acestuia în cameră.
2016 Vor fi obţinuţi indicii de bază ai procesului de uscare a perelor la uscarea prin convecţie, în câmp cu microunde şi în combinaţie – convecţie microunde. Vor fi analizate curbele de uscare şi ale vitezei de uscare, va fi determinat consumul specific de energie pentru fiecare metodă de uscare în parte.Vor fi obţinuţi indicii de bază ai procesului de uscare a perelor în mediu de CO2 pentru diferite metode de aplicare a energiei. Vor fi analizate curbele de uscare şi ale vitezei de uscare, va fi determinat consumul specific de energie pentru fiecare metodă de uscare în parte. Va fi dată aprecierea comparativă a metodelor de uscare cu aer şi cu mediu modificat de CO2.Va fi determinat conţinutul de substanţe biologic active în perele uscate prin diferite metode de aplicare a energiei în aer şi mediu modificat de CO2. Va fi dată aprecierea influenţei mediului de CO2 asupra proceselor de oxidare în timpul uscării. Va fi determinată metoda cea mai optimă de uscare din punct de vedere a păstrării calităţii înalte a produsului finit.
Va fi elaborat conceptul unei instalaţii industriale de uscare a produselor vegetale, inclusiv a perelor, în mediul de CO2. Instalaţia va fi înzestrată cu un sistem de deshidratare a agentului de uscare (mediului de CO2) astfel, încât se va asigura un ciclu închis, cu reciclarea completă a agentului de uscare.
2017 Se va elabora modelul matematic pentru tratarea produselor vegetale prin electroplasmoliză și metoda de calcul a pierderilor pentru reducerea pierderii de suc din produsul supus tratării.Va fi efectuată analiza proprietăţilor fizico-mecanice şi termofizice ale obiectului de cercetare.Va fi demarată proiectarea și confecționarea instalației experimentale de laborator pentru studiul procesului de tratare a produselor vegetale prin electroplasmoliză ce va permite automatizarea instalaţiei, respectiv citirea directă a datelor experimentale şi facilitarea colectării rezultatelor esențiale pentru suportul cercetării. | 2015 219.7 2016 219.1 2017 217.6 | 2015 0.0 2016 0.0 2017 0.0 |